Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
31. srpna 2022 14:26
Čas čtení 1:25

Prezident Zeman podepsal vstup Finska a Švédska do NATO

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Prezident Zeman podepsal vstup Finska a Švédska do NATO
Zdroj: Jiří Ovčáček

Zeman podepsal listiny ke vstupu Finska a Švédska do NATO. Podle mluvčího Hradu se jedná o historický okamžik.

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal ratifikační listiny ke vstupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance. Na Twitteru to oznámil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Ratifikace vyžaduje i spolupodpis premiéra. Přistoupení už v předchozích týdnech odsouhlasili poslanci a senátoři. Oba severské státy požádaly o vstup do aliance počátkem července kvůli ruské invazi na Ukrajinu, píše ČTK.

Finsko a Švédsko tak podle AP opustily dlouholetou národní politiku vojenské neangažovanosti. Žádostí o vstup se připojily k dalším 30 členským státům v paktu o vzájemné obraně, který stanovuje, že útok na jednoho člena je útokem na všechny.

Přístupové protokoly jsou v Česku formálně mezinárodními smlouvami prezidentského typu. Obě parlamentní komory dávají souhlas s ratifikací, kterou představuje následný podpis prezidenta. Zeman již dříve vstup obou zemí do NATO podpořil.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Poslanci protokoly schválili na nočním jednání z pátku na sobotu, senátoři o rozšíření NATO hlasovali již 10. srpna. V obou komorách Parlamentu se pro vstup severských zemí vyslovila jasná většina jejich členů.

Protokoly o přistoupení Finska a Švédska podepsali v červenci zástupci 30 členských zemí NATO. Učinili tím zásadní krok k jejich přijetí do aliance. Aby se obě země staly členy, musí přístupové dokumenty ratifikovat všechny alianční státy, většina tak už učinila.

30. srpna 2022 6:00 Čas čtení 13:56 Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle

Počáteční nesouhlas Turecka

Největší připomínky mělo Turecko – jak uvádí server Bloomberg, dohoda uzavřená v červnu v Madridu všem umožnila, aby proces podávání žádostí pokračoval i přes tento nesouhlas. Turecko si vymínilo pro ratifikaci splnění svých požadavků spojených s kurdskými členy skupin, které Ankara označuje za teroristické.

Od toho si turečtí představitelé mimo jiné slibovali vydání 33 lidí, mezi kterými jsou i příslušníci údajných teroristických organizací. Ankara mezi ně řadí například kurdské oddíly YPG v Sýrii, organizaci duchovního Fethullaha Gülena či Stranu kurdských pracujících (PKK), která je rovněž na seznamu teroristických skupin v USA a EU.

Švédsko ale podle tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga dosud vydalo jen „běžné zločince“. Na konci července i turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan vytkl Stockholmu, že se dostatečně nepodílí na boji proti terorismu.

Domů
Sdílet
Diskuse