Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
7. září 2022 16:13
Čas čtení 1:03

VIDEO: Plzeňskem se v úterý prohnala ukázková supercela

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Plzeňskem se v úterý prohnala ukázková supercela
Zdroj: ČHMÚ/volně k užití

V úterý v podvečer se přes Plzeň prohnala podle meteorologů „ukázková supercela“.

Na severozápadě Čech a ve středních Čechách vznikly v úterý večer po explozivním vývoji dvě buňky se supercelarními znaky, informovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Video supercely, která přešla přes Plzeň, umístili meteorologové na Twitter. „Rotující mezocyklona (vzestupný proud) bouře, která si nasává vzduch od země, vpravo pak sestupný proud zahlcený srážkami a kroupami,“ okomentovali jev zástupci ústavu.

Dodali, že šlo pouze o záležitost západu Čech a okrajově také středních Čech. Projevy byly sice lokální, ale zato dosti výrazné. Ještě v půl deváté večer meteorologové informovali, že poslední, ale patrně vůbec nejsilnější supercela, která započala svou cestu na Tachovsku, se nacházela na Horažďovicku. „Nejsilnější radarové odrazy sahají až do výšek kolem 10 kilometrů – jedná se patrně o velké množství malých krup,“ napsali.

Počasí potrápilo také hasiče. Ti středočeští zasahovali u 85 mimořádných událostí. Nejvíce zasažený byl okres Příbram a Beroun, informovali na Twitteru.

7. září 2022 13:20 Čas čtení 0:42 Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami s přívalovými dešti Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami s přívalovými dešti

Supercelární bouře mají mnohem delší životnost než ty „obyčejné“ – většinou 2 až 4 hodiny. Bouřková oblaka mohou během nich dosahovat výšky až 20 kilometrů, uvádí server Meteopress. Pro supercely je taktéž typické odklonění pohybu od směru větru, což bývá patrné i na srážkovém radaru.

Před bouřkami varují meteorologové i ve středu, více se dozvíš v našem článku.

Domů
Sdílet
Diskuse