Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
7. září 2022 19:22
Čas čtení 1:08

E-cigaretová společnost Juul zaplatí téměř 440 milionů dolarů za to, že cílila na teenagery

Kategorie:
News
Uložit Uložené
E-cigaretová společnost Juul zaplatí téměř 440 milionů dolarů za to, že cílila na teenagery
Zdroj: Flickr/Vaping360/volně k užití

Výrobce elektronických cigaret Juul Labs zaplatí téměř 440 milionů dolarů za urovnání dvouletého vyšetřování mezi 33 státy USA.

Vyšetřování se týkalo marketingu výrobků s vysokým obsahem nikotinu, který je dlouhodobě obviňován z toho, že vyvolal vlnu vapingu mezi mladistvými v USA. Informoval o tom server The Guardian. Z českého trhu odešly e-cigarety Juul po necelém roce a čtvrt před dvěma lety.

Vyšetřování zjistilo, že společnost Juul prodávala své e-cigarety nezletilým mladistvým během večírků, na kterých se výrobky uváděly na trh, a prostřednictvím reklam a příspěvků na sociálních sítích, v nichž vystupovaly mladistvé modelky.

„Myslíme si, že to bude mít velký vliv na zastavení trendu vapingu mezi mladými lidmi. Nedělám si iluze a nemohu tvrdit, že to zastaví vaping mládeže. Nadále se jedná o epidemii. Nadále je to obrovský problém,“ okomentoval rozhodnutí generální prokurátor státu Connecticut William Tong. Většina omezení uložených úterním urovnáním ovšem nebude mít podle CNBC vliv na praktiky společnosti Juul. 

Společnost čelila jedné z největších právních hrozeb, do které byly zahrnuty více než tři desítky amerických států. Nadále ale čelí devíti samostatným žalobám z jiných států a stovkám osobních žalob podaných jménem dospívajících a dalších osob, které tvrdí, že se staly závislými na jejích vapovacích produktech.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Částka 438,5 milionu dolarů (v přepočtu zhruba 10,8 miliardy Kč) – která představuje 25 % loňských tržeb společnosti Juul v USA – bude státům vyplacena v průběhu šesti až deseti let. Nejméně 16 milionů dolarů půjde na prevenci a vzdělávání v oblasti vapingu. 

Jak uvádí CNBC, používání elektronických cigaret mladistvými prudce vzrostlo právě po uvedení Juul na trh v roce 2015, což vedlo americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k vyhlášení „epidemie vapingu“ mezi mladistvými. Největší rána pro společnost ovšem přišla letos v létě, kdy FDA všechny e-cigarety Juul zakázal. Společnost toto rozhodnutí napadla u soudu a FDA od té doby znovu zahájil vědecký přezkum technologie těchto výrobků. 

Domů
Sdílet
Diskuse