Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
8. září 2022 14:27
Čas čtení 0:51

ČHMÚ rozšířil výstrahu před bouřkami, zasáhnou východ republiky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ČHMÚ rozšířil výstrahu před bouřkami, zasáhnou východ republiky
Zdroj: Unsplash/Brandon Morgan/volně k užití

Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky.

Český hydrometeorologický ústav varuje před bouřkami s nízkou intenzitou. Na východě území by měly začít dnes okolo 13. hodiny a pokračovat by měly až do večerních hodin. Meteorologové očekávají ojedinělý výskyt silných bouřek, přívalový déšť s úhrny kolem 40 milimetrů, kroupy nebo nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h).

Výstraha před bouřkami se týká části Libereckého kraje (Jilemnice, Semily, Tanvald, Železný Brod) a Kraje Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou). Bouřky ale zasáhnou také Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Královéhradecký, Pardubický a Moravskoslezský kraj.

8. září 2022 11:00 Čas čtení 7:40 Hony na čarodějnice byly válkou proti ženám, která trvá dodnes Hony na čarodějnice byly válkou proti ženám, která trvá dodnes

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ popisují meteorologové.

Podle nich je třeba dbát na bezpečnost s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem, ale hrozí i úrazy kvůli poletujícím a padajícím předmětům. Zvýšené opatrnosti je třeba dbát i při řízení vozidla. Doporučuje se snížit rychlost. O vývoji bouřek se dozvíš na výstupech z meteorologických radarů na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Domů
Sdílet
Diskuse