Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. září 2022 20:27
Čas čtení 1:10

Astronomové objevili dvě exoplanety, jedna z nich by mohla být obyvatelná

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Astronomové objevili dvě exoplanety, jedna z nich by mohla být obyvatelná
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Exoplanety dostaly názvy LP 890-9b a LP 890-9c.

Astronomové objevili zcela nové exoplanety, tedy planety, které obíhají okolo jiné hvězdy, než je Slunce. V rámci programu SPECULOOS detekovali dvě planety u chladné a malé hvězdy, která nese označení LP 890-9 a od Země je vzdálená přibližně sto světelných let. Jde o druhou nejchladnější hvězdu, u které byly exoplanety detekovány.

Významný objev

Hvězda LP 890-9, známá také pod názvy TOI-4306 a SPECULOOS-2, je stará více než sedm miliard let. Dvě nově objevené planety vědci označili názvy LP 890-9b a LP 890-9c. První jmenovaná je asi o třicet procent větší než Země a hvězdu oběhne za 2,7 dne. Druhá, vnější planeta, je velikostí podobná té první (asi o 37 procent větší než Země). Má ale delší oběžnou dobu, která činí asi 8,5 dne.

SPECULOOS (Search for habitable Planets EClipsing ULTra-cOOl Stars, v překladu hledání obyvatelných planet u ultra chladných hvězd) je mezinárodní projekt, na kterém se podílí odborníci z několika institucí, například univerzit v Lutychu, Cambridge nebo Bernu. Je založen na síti robotických dalekohledů rozmístěných ve dvou hlavních observatořích v Chile a na Tenerife.

Právě exoplaneta LP 890-9c by podle vědců mohla být obyvatelná. „Ačkoli tato planeta obíhá velmi blízko své hvězdy, množství hvězdného záření, které dostává, je stále nízké. Na povrchu planety by se tak mohla nacházet voda, za předpokladu dostatečné atmosféry,“uvedl jeden z vědců Francisco J. Pozuelos.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Doplnil, že je to proto, že chladná hvězda je asi 6,5krát menší než Slunce a má také poloviční povrchovou teplotu než naše hvězda. Díky tomu tak mohou být na planetě vhodné podmínky pro život i přesto, že má LP 890-9c své hvězdě mnohem blíže než Země ke Slunci. Výzkumný tým nyní plánuje planetu více pozorovat a zjistit, zda je zde atmosféra. Pokud ano, bude chtít zjistit její složení a následně posoudit, zda je obyvatelná, nebo ne.

Domů
Sdílet
Diskuse