Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
9. září 2022 19:59
Čas čtení 2:07

Nový král Charles III. poprvé promluvil k národu. Poděkoval své matce, slíbil loajální vládu s úctou a láskou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový král Charles III. poprvé promluvil k národu. Poděkoval své matce, slíbil loajální vládu s úctou a láskou
Zdroj: Yui Mok - WPA Pool/Getty Images

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku devadesáti šesti let, na trůn usedl její nejstarší syn Charles.

Nový britský král Charles III. pronesl v pátek ve večerních hodinách svůj první projev k národu coby panovník. Ve své řeči vzpomínal na svou zesnulou matku Alžbětu II., která zemi vládla sedmdesát let. „Dnes k vám mluvím s pocity hlubokého zármutku,“uvedl král. Britskému lidu slíbil, že bude sloužit loajálně, s láskou a úctou. 

Charles III.: Cítím smutek i hlubokou vděčnost

„Po celý svůj život byla Její Veličenstvo královna – moje milovaná matka – inspirací a příkladem pro mě a celou moji rodinu. Máme u ní ten nejsrdečnější dluh, jaký může jakákoli rodina dlužit své matce za její lásku, náklonnost a vedení, porozumění a příklad,“ uvedl ve svém prvním královském projevu Charles. Doplnil, že jeho matka prožila velmi dobrý život.

„Kromě osobního zármutku, který cítí celá moje rodina, sdílíme také s mnohými z vás ve Spojeném království, v zemích Commonwealthu a po celém světě hluboký pocit vděčnosti za více než 70 let, kdy moje matka jako královna sloužila lidem tolika národů,“ řekl.

Vzdávám hold památce své matky a ctím její celoživotní službu. Vím, že její smrt přináší mnohým z vás smutek. A já s vámi tento pocit ztráty nadmíru sdílím.

Vzpomněl také na den, kdy se jeho matka ujala vlády. „V roce 1947, v den svých 21. narozenin, se ve vysílání z Kapského Města Společenství národů zavázala, že svůj život – ať už krátký, nebo dlouhý – zasvětí službě svému lidu. To byl víc než slib. Byl to hluboký osobní závazek, který určoval celý její život,“ uvedl nový monarcha.

Loajalita, úcta a láska

Charles promluvil také o svém nástupu na trůn. Zavázal se mimo jiné k dodržování ústavních principů a zvyklostí. „Ať už žijete kdekoli ve Spojeném království, nebo v jeho zemích a teritoriích po celém světě a ať už jste jakéhokoli původu a přesvědčení, budu se snažit vám sloužit s loajalitou, úctou a láskou, jako jsem to dělal po celý svůj život,“ slíbil národu.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Nový král zmínil, že s nástupem na trůn se pro něj mnohé věci změní. „Už pro mě nebude možné věnovat tolik svého času a energie charitativním organizacím a záležitostem, na kterých mi tak hluboce záleží. Ale vím, že tato důležitá práce bude pokračovat díky ostatním,“ řekl a doplnil, že spoléhá na pomoc milované manželky Camilly.

Kromě královny vyjádřil podporu také oběma svým synům a jejich rodinám. Prvorozený syn William se prý stane princem z Walesu a přebere veškeré Charlesovy tituly. Druhorozeného Harryho zase podpořil při budování nového života v zámoří.

Charles III. poděkoval lidem za soustrast a v samotném závěru se obrátil znovu na svou zemřelou matku. „Mé drahé mamince, která se vydává na svou poslední velkou cestu za mým drahým zesnulým tatínkem, chci říci jen toto: děkuji ti. Za tvou lásku a oddanost naší rodině a rodině národů, kterým jsi po celá ta léta sloužila. Ať ti andělé zpívají na cestě k tvému odpočinku,“ uvedl v slzách.

Domů
Sdílet
Diskuse