Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
10. září 2022 14:31
Čas čtení 1:02

Průzkum: Podle poloviny lidí by měl Rakušan kvůli kauze Mlejnek odstoupit

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Průzkum: Podle poloviny lidí by měl Rakušan kvůli kauze Mlejnek odstoupit
Zdroj: Úřad vlády ČR

Setrvání Rakušana ve funkci by určitě podpořilo jen sedmnáct procent lidí.

Více než polovina respondentů by si přála, aby ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odstoupil ze své funkce kvůli jmenování Petra Mlejnka šéfem civilní rozvědky. Vyplývá to z průzkumu, který si agenturou Median nechal exkluzivně zpracovat Český rozhlas.

9. září 2022 15:04 Čas čtení 1:05 Fialově vládě nedůvěřuje 55 procent lidí, vadí jim nedostatečný boj s cenami energií Fialově vládě nedůvěřuje 55 procent lidí, vadí jim nedostatečný boj s cenami energií

Pro rezignaci jsou i příznivci vládních stran

Že by měl Rakušan určitě odstoupit z pozice ministr vnitra, uvedlo 33 procent z 1033 respondentů starších 18 let. Dalších 23 % se kloní k podobnému názoru. Pro odstoupení se tak vyslovilo celkem 56 procent lidí. Podle informací rozhlasu se jednalo především o voliče opozičních hnutí a stran, které se nedostaly do sněmovny. Jsou mezi nimi ale i někteří příznivci vládních stran. 

Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha to ale neznamená, že by už ve volbách strany koalice nepodpořili. „Těch jednatřicet procent lidí, kteří by chtěli, aby Vít Rakušan odstoupil, by podle mě nevedlo k tomu, že by svoji základní orientaci opouštěli,“řekl Radiožurnálu.

Setrvání Rakušana ve funkci by podpořilo 27 procent lidí (pokud počítáme i ty, kteří by spíše hlasovali pro setrvání). 17 procent uvedlo, že neví, jak na otázku odpovědět. Podle Čecha to dokazuje, že lidé nemají v této věci jasně vyhraněný názor. 

Průzkum Medianu pro Český rozhlas se zaměřil také na (ne)důvěru veřejnosti v kabinet Petra Fialy. Podle většiny respondentů vláda dostatečně nebojuje s rostoucími cenami energií. Kolik lidí vládě věří a kolik s ní spokojeno není, si můžeš přečíst tady.

Vít Rakušan se ocitl v nemilosti veřejnosti kvůli jmenování Petra Mlejnka do funkce šéfa rozvědky. Mlejnek na post po necelých dvou měsících rezignoval. Čelil totiž kritice kvůli stykům s Michalem Redlem stíhaným v korupční kauze Dozimetr.

Domů
Sdílet
Diskuse