Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
9. září 2022 15:04
Čas čtení 1:05

Fialově vládě nedůvěřuje 55 procent lidí, vadí jim nedostatečný boj s cenami energií

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Fialově vládě nedůvěřuje 55 procent lidí, vadí jim nedostatečný boj s cenami energií
Zdroj: Úřad vlády ČR

Podle respondentů vláda dostatečně nebojuje s rostoucími cenami energií.

S postupem vlády Petra Fialy proti rostoucím cenám energií nejsou spokojeny přes dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu, který si zpravodajský server iRozhlas nechal zpracovat agenturou Median. 

Nedůvěra ve vládu i její kroky proti drahým energiím 

Z průzkumu, kterého se účastnilo víc než tisíc respondentů, vyplývá, že s postupem vlády v boji s rekordně vysokými cenami energií je rozhodně nespokojeno 45 procent dotázaných. Pokud k nim přičteme ty, kteří jsou spíše nespokojení (26 %), negativně se ke krokům vlády vyjádřily dvě třetiny lidí. Podle iRozhlasu mezi nimi převažují voliči opozičních hnutí nebo stran, které se na podzim nedostaly do Poslanecké sněmovny.

„U příznivců opozičních hnutí ANO a SPD není spokojených 95, respektive 96 procent respondentů. U voličů komunistů je to dokonce 98 procent lidí,“ doplňuje server.

Kromě otázky na vládní kroky v souvislosti s drahými energiemi se průzkum zaměřil také na to, jak velké důvěře veřejnosti se vláda těší. Ani tam to pro kabinet Petra Fialy nevypadá pozitivně. Podle Medianu mu nedůvěřuje 55 procent lidí. Znovu jsou to voliči především opozičních stran a hnutí. Naopak důvěru má vláda u 36 procent občanů. Převažují ti, kteří podpořili vládní strany ve sněmovních volbách.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Oni budou třeba kritičtí a nebudou se vším souhlasit, ale při vhazování lístku budou stejně postaveni do situace, kdy když toto nepodpoří, tak každý jeden jejich hlas uvolní hlas té druhé strany,“ vysvětlil ředitel Medianu Přemysl Čech.

Hlasování o nedůvěře vládě vyvolali na začátku září opoziční poslanci. Situaci ale kabinet ustál. Pro návrh se vyslovilo 84 poslanců a poslankyň ze 200. Aby byla nedůvěra vyslovena, muselo by jej ovšem podpořit nejméně 101 hlasů. Na to, jak kdo hlasoval, se můžeš podívat v našem přehledu

Domů
Sdílet
Diskuse