Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková ČTK
2. září 2022 7:50
Čas čtení 2:19

Sněmovní debata k vyslovení nedůvěry vládě trvala přes 22 hodin. Bez přestávky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sněmovní debata k vyslovení nedůvěry vládě trvala přes 22 hodin. Bez přestávky
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Sněmovní debata k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) trvala bez přestávky více než 22 hodin.

Potom, co o své práci a dalších plánech mluvili ministři, následovala opoziční kritika. Do diskuse bylo k pátečním 06:00 přihlášeno 26 zákonodárců. Řadoví poslanci bez přednostního řečnického práva se totiž k vystoupení dostali až po více než 13,5 hodiny od čtvrtečního zahájení jednání, uvádí ČTK.

Sněmovna začala jednat ve čtvrtek ve 13 hodin. Zákonodárci se sešli k jednání o nedůvěře vládě Petra Fialy (ODS), které podali zástupci hnutí ANO a SPD. Jako důvod uvedli aféru nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a Michala Redla, obviněného v korupčním případu Dozimetr.

Aby byla vládě vyslovena nedůvěra, muselo by návrh podpořit nejméně 101 poslanců. Opozice sestávající z hnutí ANO a SPD má podle oficiálního webu PSP v plné sestavě 92 hlasů. Vláda složená z ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů má hlasů 108. Bylo tedy již od začátku pravděpodobné, že nedůvěra vládě vyslovena nebude – a tak se také stalo.

Výsledky hlasování si můžeš prohlédnout v aktuálním článku.

2. září 2022 11:53 Čas čtení 0:41 Nedůvěra vládě vyslovena nebyla. Podívej se, jak kdo hlasoval Nedůvěra vládě vyslovena nebyla. Podívej se, jak kdo hlasoval

Poslanec ANO Karel Tureček, první řádně přihlášený do debaty, se věnoval například rostoucím cenám potravin, vláda podle něho záležitost neřeší. Kabinet si podle něj neuvědomuje ani význam zemědělství z hlediska potravinové soběstačnosti do budoucna. Vláda podle Turečka vrátila ministerstvo zemědělství do 19. století, když jej změnila na ministerstvo orby, „kdy skutečně za necelých 250 dní v českém zemědělství zvorala, co se dalo,“ řekl.

Vláda mlčí, míní poslanec za ANO Rais

Na školství se zaměřil další poslanec ANO Karel Rais. Kritizoval kabinet mimo jiné za to, že podle něho neplní sliby při zvyšování platů pracovníků ve školství a že nepředložil žádné řešení pro případnou další vlnu covidu-19. Rais také prohlásil, že vysoké školy nemají miliardové rezervy a kvůli růstu cen energií je nutná jejich podpora od vlády. „A co ta dělá? Zatím mlčí,“ řekl.

Koaliční poslanci nenechávali kritická vystoupení opozičních zástupců bez odezvy a na jejich výtky vždy krátce reagovali. V případě poukazování opozice na to, že kabinet neplní vlastní program, připomínali, že je u moci teprve osm měsíců.

„Venku už tu sto osmičku nemáte, vaše popularita klesá,“ řekl poslanec ANO Jiří Mašek. Vláda podle něj promarnila půl roku tím, že se věnovala Ukrajině, i když tuto pomoc nezpochybnil. Růst cen podle Maška kabinetu unikl. „Mně to trošku připadá, že zatahujete záchrannou brzdu u vlaku, který už havaroval,“ dodal.

Zlínský z SPD: Vláda se lísá ke svým mocnějším spojencům

Poslankyně SPD Marie Pošarová se opřela do kabinetu mimo jiné kvůli podle ní nedostatečné pomoci obyvatelům s vysokými platbami za elektřinu a plyn. „Jste ve všem neuvěřitelně pasivní a bojácní,“ vyčetla vládě. „Tato vláda namísto toho, aby dělala pronárodní politiku, tak se lísá ke svým mocnějším spojencům hájícím globalizaci, rozšíření a federalizaci Evropské unie pod vedením Německa, což akceleruje likvidaci naší státnosti,“ prohlásil další z poslanců SPD Vladimír Zlínský.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

V předchozí debatě, po vystoupení ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL), se poslanci dostali do rozepře kvůli plánovanému vzniku národního parku Křivoklátsko. Předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) označil odpor místních samospráv proti jeho vyhlášení za chybu bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který si to podle něj neodpracoval. Brabec to označil za nesmysl. Poukazoval například na to, že se měnila podpora Středočeského kraje a ministerstvo podle něj navíc ohlásilo, že nebude nutit národní park proti vůli kraje. Varoval, že pokud bude ministerstvo tlačit park takzvaně na sílu, reakce místních nebude dobrá.

Brabec navíc poznamenal, že už také dlouho neslyšel o výběru národního ptáka, což je jeden z bodů vládního programu. Vzhledem k počínání kabinetu, který označil za hrobaře průmyslu, se domnívá, že by to mohl být havran.

Domů
Sdílet
Diskuse