Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová ČTK
14. září 2022 15:44
Čas čtení 1:05

Andrej Babiš mladší bude v pátek vypovídat u soudu, potvrdil Šott

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Andrej Babiš mladší bude v pátek vypovídat u soudu, potvrdil Šott
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

To, zda bude Andrej Babiš mladší vypovídat, nebylo jisté. Během středečního líčení však vrchní soudce Jan Šott potvrdil, že se Babiš mladší v pátek k soudu opravdu dostaví.

V pondělí 12. září začal soud s bývalým premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, který čelí obvinění z dotačních podvodů v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo. U soudu vypovídají obžalovaní, znalci, ale také svědci, mezi kterými je i Andrej Babiš mladší. Až doposud nebylo jisté, zda právě tento důležitý svědek před soud předstoupí, avšak během středečního jednání vrchní soudce Jan Šott potvrdil, že Babiš mladší bude vypovídat v pátek, informuje ČTK

12. září 2022 10:20 Čas čtení 4:48 Soud s Babišem: V obžalobě je všechno špatně, jsem nevinen. První soudní den v kauze Čapí hnízdo skončil Soud s Babišem: V obžalobě je všechno špatně, jsem nevinen. První soudní den v kauze Čapí hnízdo skončil

Advokáti Andreje Babiše (ANO) požádali soudce Jana Šotta, aby před páteční výpovědí nechal vyšetřit duševní stav expremiérova syna Andreje Babiše mladšího. Předseda trestního senátu však návrhu nevyhověl.

Babiš se výpovědi syna nezúčastní, z jednání soudu se omluvil. Omluvenku soudu předala i politikova spoluobžalovaná – jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Soudce dnes dopoledne uvedl, že Babiš mladší kontaktoval soud a v pátek chce v kauze přijít vypovídat. Obhájci poté požádali o jeho vyšetření s odkazem na zprávy o jeho zdraví. Navrhli také výslech jeho lékařky Dity Protopopové. Šott však návrhům nevyhověl. „Ze spisu nevyplývá, že by svědek nebyl schopen vypovídat,“ uvedl.

12. září 2022 6:00 Čas čtení 0:29 Přehledně: Co předcházelo Babišovu soudu a jak se kauza Čapí hnízdo vyvíjela v čase Přehledně: Co předcházelo Babišovu soudu a jak se kauza Čapí hnízdo vyvíjela v čase

Bývalý premiér se podle advokáta Eduarda Bruny synovy svědecké výpovědi účastnit nechce. „Nechce přijít, aby ho neznervózňoval. On chce syna šetřit,“ sdělil novinářům s tím, že vztahy mezi Babišem starším a mladším jsou špatné. 

Ostatní členové Babišovy rodiny, kteří v kauze figurovali, měli u soudu svědčit dnes dopoledne. Využili ale práva nevypovídat.

Andrej Babiš mladší byl v době, kdy Farma Čapí hnízdo žádala o dotace, jedním z vlastníků akcií. V lednu poslal policii e-mail, ve kterém údajně uvedl, že byl kvůli oné kauze zavlečen na Krym, kde jej drželi Babišovi spolupracovníci, aby mu zabránili ve výpovědi. Podle Babiše staršího se jedná o nepravdu. 

Domů
Sdílet
Diskuse