Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Lenovo.
2. listopadu 2022 14:30
Čas čtení 4:36
Sponzorovaný obsah

8 poprvé, které zažiješ na výšce, a jak je přežít. Inspiruj se tipy Elizabeth Kopecké

8 poprvé, které zažiješ na výšce, a jak je přežít. Inspiruj se tipy Elizabeth Kopecké
Zdroj: Lenovo
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLA A STUDIUM TIPY PRO STUDENTY VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

S našimi tipy tě při nástupu na vysokou nic nezaskočí.

Nové začátky nás provází celý život. Nejvíce z malých „poprvé“ zažiješ právě při nástupu na vysokou. Poprvé se budeš rozhlížet po rozlehlém kampusu, kde začíná tvoje první přednáška, poprvé se uvidíš se svým novým spolubydlícím na koleji, poprvé neuděláš zkoušku. Máš při té představě pocit, že ti vybuchne hlava? Nemusíš se ničeho bát, protože tě s vysokoškolskými „poprvé“ seznámíme a poradíme ti, jak je zvládat.

Pár užitečných rad přidala také zpěvačka a influencerka Elizabeth Kopecká. Poradila nám nejlepší studovny v Praze a prozradila, že používá Lenovo ThinkBook 13x, jehož chytlavý design a užitečné funkce by právě studenti mohli ocenit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Elizabeth (@elizabethkopecka)

1. Jsi jen položkou na seznamu s docházkou

Může to znít trochu depresivně, ale na vysoké to tak zkrátka chodí. Ze základní a střední školy jsme zvyklí, že se v rámci vyučování střídá maximálně pár učitelů, se kterými máme bližší vztah. Mohou nám při zkoušení nebo u maturity přilepšit, protože znají naši celoroční práci a snažení. Na vysoké to takto nefunguje. Učitelé se mění s každým předmětem a semestrem, takže jsou vztahy s nimi méně osobní. Jestli chceš zvýšit šance, že si tě vyučující zapamatuje v dobrém světle, choď pravidelně na přednášky a cvičení. Minimálně bude znát tvou tvář, což ti u zkoušky může pomoci.

2. O soukromí se budeš dělit

Pro většinu studentů znamená nástup na vysokou první sdílený pokoj na koleji nebo prostor v bytě. Introvertní jedince může tato myšlenka děsit, takže pokud k nim patříš a máš například spolužáka ze střední, který nastupuje na stejnou školu, včas se s ním na společném bydlení domluv.

Ať už budeš pokoj sdílet s kýmkoliv, důležité je hned na začátku nastavit pravidla. Ujasněte si, jak často a kdo bude provádět úklid, kdy potřebujete ticho na učení a jaký přístup máte k večerním párty. Ušetříte si tak zbytečné budoucí dohady.

koleje, studenti
Zdroj: Pexels/cottonbro

3. Změní se tvoje vztahy

Začátek vysoké pro tebe může být nejen emocionální, ale také vztahovou bouří. Skloubit všechny povinnosti s volným časem bude jedním z největších oříšků, které tě čekají, a to může mít vliv na stará přátelství. Zvlášť o zkouškovém se budeš věnovat spíše skriptům než svým blízkým a můžeš pociťovat samotu. Na sociální kontakt ale nesmíš zapomínat. Není od věci občas vyrazit ven, kde se můžeš potkat s někým novým a třeba si najít i vysokoškolskou lásku. Zároveň se však předem musíš smířit s tím, že tvým nejčastějším společníkem na dlouhé noci se stane notebook, do kterého budeš těsně před deadlinem dopisovat poslední stránky seminárky. 

Právě přenosný počítač bude totiž na vysoké tím nejlepším pomocníkem, se kterým budeš trávit hodiny ve škole i studijní večery. Potvrzuje to také Elizabeth, která aktuálně používá notebook Lenovo ThinkBook 13x. A to nejen díky chytlavému designu, ale také úctyhodnému výkonu. Hravě zvládne spoustu otevřených záložek v prohlížeči, až budeš hledat materiály k psaní bakalářky či diplomky. Je vybavený WiFi 6, takže zvládá rychle stahovat i v přetížené síti, což se ti na přeplněné školní wifině může hodit. A přihlášení pomocí otisku prstu zajistí, že se do počítače nikdo nedostane, když ho zapomeneš v učebně. Lenovo nabízí i levnější varianty, ThinkBook 14 a ThinkBook15, které ušetří tvůj studentský rozpočet a zároveň ti nabídnou vše, co potřebuješ.

nakupuj lenovo thinkbook
lenovo, thinkbook
Zdroj: Lenovo

4. Nehlídá tě táta a máma

Teď si pravděpodobně říkáš, že je to výhra. Nebudeš mít za zády rodiče, kteří tě každou chvíli děsili prudkým otevřením dveří se slovy: „Učíš se?“ Co si budeme povídat, ne vždycky se ti podařilo rychle zavřít záložku s rozehranou hrou nebo rozkoukaným filmem. Ale až se ti nahromadí učení, které celý semestr leželo v koutě, možná si na toto „komandování“ s láskou vzpomeneš. Proto si najdi pomocníka, který ti bude místo mámy a táty hlídat, jestli si plníš úkoly. Nahradí ti ho mobilní aplikace, například Any. V to-do si můžeš vytvářet poznámky i seznamy úkolů rozdělené do kategorií podle časové náročnosti.

Pokud by ti při učení dělalo problém soustředění, změň prostředí. Také Elizabeth se svěřila, že když jí doma učení nešlo, vyrážela do studoven. „Skvělou studovnou je NTK v Dejvicích, kde mají tiché zóny, dokonce má i noční provoz. Doporučuju si zaplatit půlroční nebo roční vstupné. Je to levné a můžete tam kdykoliv. Dobrou alternativou je také Karolinum, ale tam zavírají už ve 22 hodin. Super je i studijní kavárna Cafedu, kde mají nonstop provoz a výborné snídaně,“ předává své tipy.

student
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití

5. Narazíš na problémy s autoritami

Konfrontaci se zkoušejícími je vždycky lepší se vyhýbat, ale někdy může nastat situace, kdy budeš potřebovat řešit určitý problém. Například se ti nemusí zdát jejich poznámky k seminární práci nebo hodnocení testu. Možná ti při představě, že máš s nejpřísnějším člověkem z fakulty něco řešit, vstávají vlasy hrůzou. Ale učitel je také jenom člověk a může se splést, proto se neboj za ním přijít, samozřejmě se vší pokorou. Vysvětli svůj úhel pohledu a ptej se, kde je podle něj chyba, ať se vyhneš jejímu opakování. Snad ničím si učitele nezískáš snadněji, než když se budeš zajímat o jeho předmět a ukážeš snahu se zlepšit. Když to zahraješ na tuto notu, bude otevřenější diskuzi.

6. Hodina nemá 45 ani 60 minut

Přednášky a cvičení trvají standardně 90 minut. Na náročnějších oborech to může být mnohem více, až v řádech hodin. Udržet celou dobu soustředěnost, zvlášť když máš takových hodin během dne více, rozhodně není jednoduché. Bude tě to svádět ke skrolování na sociálních sítích a sledování nehybné rafičky na hodinkách. Zkus ale tento čas využít produktivně. Když budeš vnímat výklad a psát si poznámky, rychleji si zapamatuješ látku. Pokud se budeš místo toho věnovat sociálním sítím, zbytečně strávíš večer další dvě hodiny procházením něčeho, co se probíralo na semináři.

student
Zdroj: Pixabay/volně k užití

7. Vánoční pohádky vyměníš za skripta

Systém zkoušení na vysokých školách není průběžný. To ti sice může ulevit během prvních měsíců, ale o to větší nálož učení okusíš v období před prázdninami a kolem Vánoc. Proto vysokoškoláci o Vánocích nepojídají cukroví u pohádek, ale nad skripty. Jestli se tomu chceš vyhnout, uč se s předstihem. „Já vždycky všechno hasila na poslední chvíli, což mě značně stresovalo. Takže pokud máte zkoušku, začněte se na ni učit už týden dopředu,“ říká Elizabeth. A my to podepisujeme.

8. Nestačí ti 24 hodin denně

Na vysoké škole budeš muset často volit priority. Omezené množství času tě donutí zvážit, jak s ním nakládat. Víc než kdy předtím pro tebe bude důležitá efektivita, a to především v učení. V krátkém časovém úseku se pravděpodobně nezvládneš na každou zkoušku naučit všechno, proto je potřeba umět vyfiltrovat důležité informace. Řiď se Paretovým pravidlem, kdy ti 20 % znalostí může přinést 80% úspěch. Zkus se informovat u spolužáků, kteří už zkoušku absolvovali, na co se zkoušející ptal, a poslouchej na přednáškách, jaké věci zdůrazňuje. Může ti to výrazně pomoci.

Študenti vo Veľkej Británii, Británia
Zdroj: Pexels/Keira Burton

Teď víš všechno, co potřebuješ, takže nezbývá než vykročit za novými zkušenostmi pravou nohou. Vybav se na to odvahou i novým ThinkBookem od Lenovo a na cestě za vysněným titulem tě nic nezastaví. Ber vysokou s humorem, protože jednou budeš na všechny ty „stresy“ s láskou vzpomínat. Hodně úspěchů!

Zpět
Sdílet
Diskuse