Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
17. září 2022 14:07
Čas čtení 1:56

Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili
Zdroj: Unsplash/IsaaK Alexandre KaRslian/volně k užití (lustrační foto)

Dvaadvacetiletá Mahsa Amini měla být zatčena íránskou mravnostní policií kvůli deliktu, který se týkal pokrývky její hlavy. Do té doby zdravá žena byla po zatčení hospitalizována v nemocnici, kde nakonec zemřela, jelikož „utrpěla náhlý srdeční problém“.

Íránem hýbe další případ, který má co do činění s mravnostní policií. Dvaadvacetiletá Íránka Mahsa Amini byla totiž v úterý zatčena jejími příslušníky a podle očitých svědků zbita v policejní dodávce kvůli tomu, že její pokrývka hlavy neodpovídala nastavenému striktnímu náboženskému standardu v zemi. O tři dny později nakonec zemřela v nemocnici, dle policie kvůli „náhlým srdečním problémům“.

Rodina mladé ženy nicméně odmítá, že by Amini byla jakkoliv nemocná, a spíše se domnívá, že její smrt je spojená s poslední vlnou brutality vůči ženám, se kterou se země, zejména ze strany mravnostní policie a náboženského systému, potýká. Informuje o tom BBC a The Guardian.

6. září 2022 15:25 Čas čtení 1:17 Írán využije systém rozpoznávání tváří ke kontrole nošení hidžábu Írán využije systém rozpoznávání tváří ke kontrole nošení hidžábu

Írán se v posledních týdnech a měsících potýká s výraznou vlnou násilí proti ženám. Spojení má zejména s mravnostní policií, která vynucuje striktní dodržování islámských pravidel, a to nejen duchovních, ale také například pravidel oblékání.

Dvaadvacetiletá Mahsa Amini byla jednou z osob, kterou mravnostní policie zatkla kvůli tomu, že údajně neměla správnou pokrývku hlavy. Očití svědkové zatčení dodali, že žena byla následně v policejní dodávce zbita. Rodina o ní neměla několik hodin informace, a nakonec se dozvěděla, že byla hospitalizována v nemocnici v kómatu. Komentář autorit byl takový, že žena „utrpěla náhlé srdeční problémy“.

Proti tomu se však rodina ohrazuje. Amini byla údajně zdravou ženou, která neměla žádné zdravotní problémy. V pátek nakonec žena zemřela. 

11. září 2022 13:34 Čas čtení 1:08 Írán odsoudil dvě LGBT aktivistky k trestu smrti, prý šířily „korupci na Zemi“ Írán odsoudil dvě LGBT aktivistky k trestu smrti, prý šířily „korupci na Zemi“

Represe žen v Íránu

Tento případ se objevuje v koloritu událostí, jež nemohou být označeny jinak než jako nenávistná vlna vůči ženám v Íránu. Za ni je odpovědná zejména mravnostní policie, která kvůli špatně nasazeným pokrývkám hlavy, jež jsou v silně náboženské zemi nutností, například vyvádí ženy z bank nebo vládních institucí a zatýká je.

Íránské vládě v čele s duchovním Alím Chameneím ani to však nestačí. V minulosti jsme tě již informovali například o tom, že bude chtít zavést systém rozpoznávání obličejů v hromadné dopravě, čímž identifikuje ženy, které nedodržují povinné nošení hidžábu. Za toto nedodržování má však oficiálně hrozit pokuta, vládním pracovnicím vyhazov, a ne újma na zdraví či ztráta života.

V Íránu proto vzniká konflikt mezi progresivními mladými lidmi, kteří striktní dodržování pravidel oblékání nechápou a nechtějí dodržovat, a staromódní vládou, jež se tato pravidla snaží udržovat i za cenu represí. Na sociálních sítích se čím dál častěji objevují hlasy, které brojí proti mravnostní policii, jejíž akce označují jako „vražedné patroly“.

Domů
Sdílet
Diskuse