Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. září 2022 15:25
Čas čtení 1:17

Írán využije systém rozpoznávání tváří ke kontrole nošení hidžábu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Írán využije systém rozpoznávání tváří ke kontrole nošení hidžábu
Zdroj: Unsplash/IsaaK Alexandre KaRslian

Oznámil to tajemník íránského úřadu pro podporu ctnosti a prevenci neřestí.

Íránská vláda plánuje ve veřejné dopravě využít technologii rozpoznávání obličejů. Chce tak identifikovat ženy, které nedodržují povinné nošení hidžábu. Informoval o tom britský zpravodajský deník The Guardian.

Staromódní forma kontroly převlečená do nových technologií

Zavedení technologie nedávno oznámil Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, tajemník úřadu pro podporu ctnosti a prevenci neřestí. Vláda se tak rozhodla na základě nařízení tamního prezidenta Ebráhíma Raísího. Ten v srpnu podepsal nový dekret, který ženám zpřísňuje už tak svazující podmínky oblékání. 

islám
Zdroj: ČT24

Ženám, které nebudou nařízení dodržovat, hrozí pokuta. Výpověď pak dostanou vládní zaměstnankyně, jejichž fotografie na sociálních sítích nebudou odpovídat islámským zákonům.

Nové nařízení vstoupilo v platnost měsíc po Národním dni hidžábu a cudnosti, který se konal 12. července. Vyvolal celostátní protesty žen, které na sociálních sítích zveřejňovaly videa s odhalenými obličeji během cestování hromadnou dopravou nebo na ulicích. „Íránská vláda si dlouho pohrávala s myšlenkou použití rozpoznávání obličeje k identifikaci lidí, kteří porušují zákon,“ řekla pro The Guardian Azadeh Akbari, výzkumná pracovnice z University of Twente v Nizozemsku. Podle ní režim kombinuje násilné staromódní formy totalitní kontroly převlečené do nových technologií.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Hidžáb se pro ženy v Íránu stal povinným po islámské revoluci v roce 1979. Často ale dochází k porušování tohoto pravidla. Íránské úřady reagují na červencové protesty žen stále častěji zatýkáním, zadržováním a vynucováním doznání v televizi.

Například osmadvacetiletá Sepideh Rashno byla zatčena poté, co se na sociálních sítích rozšířilo video, na kterém jí spolucestující nadával za to, že je nevhodně oblečená. Ostatní cestující se k němu přidali a donutili ženu vystoupit. Podle lidskoprávní skupiny Hrana byla Rashno zatčena, následně zbita a nucena se v televizi omluvit cestujícímu, který ji obtěžoval.

Domů
Sdílet
Diskuse