Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. září 2022 11:48
Čas čtení 1:21

Na Japonsko míří jeden z nejsilnějších tajfunů vůbec. Nanmadol donutil k evakuaci miliony lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na Japonsko míří jeden z nejsilnějších tajfunů vůbec. Nanmadol donutil k evakuaci miliony lidí
Zdroj: Getty Images

Nejen Japonsko, ale i další ostrovní země na východě a jihovýchodě Asie se budou muset vypořádat s následky tajfunu Nanmadol. Japonci hlásí, že momentálně zasáhl jižní ostrov Kjúšú.

Východní a jihovýchodní Asie očekává řádění nevídaně silného tajfunu Nanmadol. O konkrétních opatřeních informovalo Japonsko, které již podle BBC vyzvalo před víkendem k evakuaci 4 miliony obyvatel.

Japan Times uvádí, že by tajfun před příchodem do Japonska neměl ztratit na síle a pokračovat od jihu ostrova Kjúšú až po severovýchod země, kde může tvořit nepředvídatelné větry, bouře a vlny. Pro prefekturu Kagošima, kam bouře dorazila v neděli ráno, byla dokonce vydána výstraha před „katastrofou s rozsáhlými následky“.

14. září 2022 14:22 Čas čtení 0:56 Mladí lidé v Japonsku nechtějí vstoupit do manželství. Země bude mít ještě větší problém s porodností, tvrdí odborník Mladí lidé v Japonsku nechtějí vstoupit do manželství. Země bude mít ještě větší problém s porodností, tvrdí odborník

Podobná intenzita tajfunu je dle tamních autorit vidět možná jednou nebo dvakrát za několik desetiletí. Proto bylo pro hlavní ostrovy Japonska vydáno speciální varování, které zde ještě nikdy vydáno nebylo. Podobná varování jsou obvykle vydána pouze v prefektuře Okinawa, již tvoří množství menších ostrovů na jihu Východočínského moře nedaleko Tchaj-wanu.

Na sobotní tiskové konferenci Japonské meteorologické agentury byly připomínány poslední dvě velké bouře, které měly výrazný dopad na hlavní ostrovy – tajfun Jebi z roku 2018, který usmrtil 14 lidí, a tajfun Hagibis, jenž způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny i v Tokiu. Potenciál přicházejícího tajfunu je však mnohem horší.

31. srpna 2011. Na snímku rozbouřená řeka Čchien-tchang v Číně během tajfunu Nanmadol. Desítky lidí byly zraněny.
31. srpna 2011. Na snímku rozbouřená řeka Čchien-tchang v Číně během tajfunu Nanmadol. Desítky lidí byly zraněny. Zdroj: Getty Images

Varování, zejména pro ostrov Kjúšú, se týká zejména možných vln tsunami, silného větru, sesuvů půdy, bleskových záplav a nárůstu četnosti bouřek. S tím souvisí také možné kolapsy budov, pročež bylo několik tamních obyvatel vyzváno k evakuaci. Ti, kteří se rozhodnou zůstat, by měli zůstávat v místnostech daleko bez oken.

Nejen na Okinawě, ale i na Kjúšú a přilehlých regionech byly proto zrušeny stovky letů, linky rychlovlaků i lodní přívozy a trajekty. Předpokládá se, že bouře s sebou v neděli přinese větry o rychlosti 180 km/h a srážkový úhrn 500 mm.

Čtrnáctý tajfun

Pro Japonsko je to letos již 14. tajfun, který zasáhl jeho území z Tichého oceánu. Země je na podobné bouře zvyklá a dobře připravená, nicméně tato by měla být jedna z nejhorších za poslední dobu. Jak už ale bylo uvedeno, nejedná se však o jedinou zemi, která byla přírodními vlivy zasažena.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Například Tchaj-wan, podle americké vládní agentury USGS, zasáhlo společně s tajfunem Nanmadol zemětřesení o síle 7,2 Richterovy stupnice. Otřesy pocítilo i Japonsko, byly však poloviční.

Domů
Sdílet
Diskuse