Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
14. září 2022 14:22
Čas čtení 0:56

Mladí lidé v Japonsku nechtějí vstoupit do manželství. Země bude mít ještě větší problém s porodností, tvrdí odborník

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mladí lidé v Japonsku nechtějí vstoupit do manželství. Země bude mít ještě větší problém s porodností, tvrdí odborník
Zdroj: Unsplash/Guille Álvarez/volně k užití

Země se dlouhodobě potýká s poklesem porodnosti.

Zájem mladých Japonců a Japonek uzavřít sňatek klesá. V posledním průzkumu jej nikdy ve svém životě neplánuje uzavřít 17,3 % mužů a 14,6 % žen. Je to nejvíce lidí od roku 1982. Odborníci se obávají, že podobný postoj mladých lidí může ohrozit plán Japonska na boj s populační krizí. Informuje o tom The Guardian.

Mladí lidé v Japonsku stále častěji uvádí, že nikdy v životě nechtějí vstoupit do manželského svazku. Jak ženy, tak muži si chtějí užívat svobodný život a nechtějí se vázat. Muži často uvádí i strach, že svou rodinu nebudou moci zabezpečit. Téměř 34 % žen považuje za ideální život takový, ve kterém mohou skloubit kariéru s rodinou. To je ale podle expertů složitý úkol. Ženám je podle nich potřeba zajistit možnost rychlého návratu do práce a změnit extrémně dlouhou pracovní dobu v zemi.

„Japonská vláda se snaží zvýšit porodnost tím, že se snaží pomoci těm, kteří si přejí uzavřít manželství nebo mít děti, naplnit jejich touhy. Pokud však bude počet lidí, kteří se nechtějí oženit, nadále narůstat, bude vláda nucena svou politiku přehodnotit, což by mohlo vést k dalšímu poklesu porodnosti,“ řekl Šigeki Matsuda, profesor sociologie na univerzitě v Čúkjó.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Porodnost v Japonsku klesla minulý rok o více než 600 tisíc dětí. Jednalo se o největší pokles v historii. V souvislosti s populační krizí upozornil Elon Musk zemi, že je potřeba, aby přehodnotila svou migrační politiku a zasadila se o zlepšení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem.

Domů
Sdílet
Diskuse