Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
19. září 2022 16:31
Čas čtení 1:17

Japonsko sužuje jeden z nejhorších tajfunů v historii. Domov muselo opustit 9 milionů lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Tajfun Nanmadol přinesl nárazy větru v rychlosti až 234 km/h a v některých oblastech může za jeden den spadnout až 400 mm srážek.

V pondělí (19. září) zasáhl Japonsko tropický supertajfun s prudkým deštěm a větrem, který si vyžádal smrt dvou lidí a přes 90 zraněných. Podle BBC musí evakuovat 9 milionů lidí a jde o jeden z nejhorších tajfunů, které kdy země zažila. 

Tajfun jménem Nanmadol zasáhl Kjúšú, nejjižnější ze čtyř hlavních japonských ostrovů, a v nejbližších dnech by měl dorazit i na největší ostrov Honšú.

Státní televize NHK uvedla, že jeden muž přišel o život, když jeho auto zaplavila voda, a další zemřel po sesuvu půdy. Voda strhává střechy i billboardy, řeky se vylévají z břehů.

Desetitisíce lidí strávily nedělní večer v nouzových přístřešcích a téměř 350 tisíc domácností je bez proudu. V zasažené oblasti je přerušena doprava i obchod, země se připravuje na rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Nejezdí vlaky, trajekty a země zrušila stovky letů.

29. listopadu 2023 18:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh

Nanmadol přinesl nárazy větru v rychlosti až 234 km/h a meteorologové předpovídají, že v některých oblastech může za jeden den spadnout až 400 mm srážek.

Vědci na letošní rok předpovídali sezónu velmi aktivních hurikánů ovlivněnou přírodním jevem známým jako La Niña. Vliv může mít podle odborníků i vyšší teplota mořského povrchu v Atlantiku a Karibiku způsobená klimatickými změnami.

Domů
Sdílet
Diskuse