Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
22. září 2022 13:10
Čas čtení 1:41

Okamurovi hrozí ve Sněmovně řízení kvůli výroku vůči Pekarové Adamové. Řekl jsem pravdu, míní šéf SPD

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Okamurovi hrozí ve Sněmovně řízení kvůli výroku vůči Pekarové Adamové. Řekl jsem pravdu, míní šéf SPD
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina + se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Okamura se do Pekarové Adamové opřel kvůli jejímu výroku o tom, že si lidé během energetické krize mohou vzít další svetr. Výroky Pekarové Adamové zdůvodnil tím, že na rozdíl od něho není rodičem.

Lídrovi opozičního hnutí SPD Tomiu Okamurovi hrozí ve Sněmovně disciplinární řízení kvůli jeho výrokům na plénu z konce srpna. Ty mířily na předsedkyni dolní komory, Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Podnět mandátovému a imunitnímu výboru podala poslankyně STAN Lucie Potůčková, členové se k němu sejdou podle pozvánky začátkem října. Potůčková na dotaz ČTK řekla, že ji Okamurova slova o ženství urazila. Předseda SPD dal podnět do souvislosti s nadcházejícími obecními a senátními volbami. Tvrdí, že jeho vyjádření bylo citlivé.

22. září 2022 11:00 Čas čtení 4:48 Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se

Okamura se do Pekarové Adamové opřel kvůli jejímu výroku z televizní debaty o tom, že lidé mohou pomoci situaci ohledně energií například i tím, že si vezmou další svetr. Uvedl, že třeba u nejmenších dětí to podle jeho zkušeností není možné. „Nezlobte se na mě, ale vy prostě nemáte tu osobní zkušenost, proto asi můžete říkat takové nesmysly,“ prohlásil koncem srpna Okamura. „Takže já budu mluvit o sobě, nebudu mluvit o vás, to jste si všimla, nechci být osobní, ale o své osobní zkušenosti, kterou vy evidentně nemáte z nějakého důvodu, to je mi jedno, z jakého, to vůbec nebudu hodnotit, ale já zkušenost mám,“ pokračoval podle sněmovního stenozáznamu ve své rozpravě o rodičovství.

Okamurovy výroky byly podle Potůčkové „přes čáru“. Vnímala je jako útok na ženství. „Mě se to hrubě dotklo a nelíbilo se mi to,“ řekla poslankyně STAN. Připomněla, že navzdory odmítavým reakcím i mezi poslanci muži se na plénu proti slovům lídra SPD tehdy nikdo neohradil. Okamurovy výroky podle ní navíc jdou proti snahám o zapojení více žen do politiky. Okamura v reakci uvedl, že ve svém projevu dvakrát doslova řekl, že nehovoří v osobní rovině, aby se nikoho nedotkl.

22. září 2022 12:27 Čas čtení 1:34 Íránky si stříhají vlasy a pálí šátky, vláda omezuje internet. Při demonstracích za ženská práva zemřelo nejméně sedm lidí Íránky si stříhají vlasy a pálí šátky, vláda omezuje internet. Při demonstracích za ženská práva zemřelo nejméně sedm lidí

„Dvakrát jsem to citlivě zdůraznil. Každý, kdo celý můj projev slyšel, tak ví, že jsem reagoval na arogantní a hloupé rady paní Pekarové Adamové občanům, aby si vzali dva svetry, a mluvil jsem o své vlastní zkušenosti s výchovou svého dítěte, že kojenec si prostě nemůže vzít dva nebo tři svetry, a řekl jsem pravdu, že paní Pekarová Adamová zkušenost s výchovou dětí nemá,“ napsal ČTK lídr SPD. Potůčková si podle něho může podávat výboru, co chce, což ale neznamená, že má pravdu.

Potůčková uvedla, že s Pekarovou Adamovou podání podnětu konzultovala a předsedkyně dolní komory s jejím postupem souhlasila. Protože jednací řád předpokládá, že návrh na zahájení řízení může iniciovat jen ten, kdo se cítí poškozen, šla cestou, že se Okamurovými výroky cítí uražena ona. „Jak si s tím mandátový a imunitní výbor poradí, je jeho věc. Ale já budu mít čisté svědomí, že jsem to nenechala být,“ řekla Potůčková.

Domů
Sdílet
Diskuse