Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2022 11:00
Čas čtení 4:48
Tereza Šnajdrová

Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se

Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se
Zdroj: Refresher/David Marcin
POLITIKA ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA HNUTÍ ANO KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V PRAZE PRAHA PRAHA SOBĚ SPOLU STAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pražským lídrům a lídryním do komunálních voleb jsme položili několik otázek, které zajímají voliče. Kromě toho jsme jim ale dali prostor vyjádřit se i k tomu, co je pro ně prioritou.

V předvolebním speciálu jsme vyzpovídali pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptali jsme se jich na témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí, která zajímají naše čtenářky a čtenáře.

Ptali jsme se na:
> Rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení.
> Aktuální dopravní situaci.
> Zda by se měla zvednout cena MHD, případně o kolik.
> Zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města.
> Nedostatek volných míst ve školách a školkách.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022. Připravili jsme sérii článků, v nichž představujeme názory politických stran a hnutí na témata, která zajímají naše čtenáře a čtenářky. Tentokrát jsme se lídrů a lídryň ptali, co je jejich prioritou.

Doporučeno
Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách 19. září 2022 6:00
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Co bude vaší prioritou?

Piráti (Zdeněk Hřib): Chceme zvýšit dostupnost bydlení a připravit Prahu na změny klimatu

Mojí prioritou a prioritou Pirátů kandidujících na magistrát je zvýšit dostupnost bydlení a energetickou soběstačnost města, udržitelně rozvíjet dopravu, připravit Prahu co nejrychleji na změny klimatu a udělat z ní nejzelenější město Evropy.

Doporučeno
Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů 21. srpna 2022 9:30

ANO (Patrik Nacher): Zlepšíme atmosféru v Praze a pomůžeme Pražanům v boji s chudobou

Když vynechám dopravu, bydlení, kapacity na školách, řešení krátkodobého ubytování a další obecná témata, o kterých jsem již hovořil, tak bych chtěl řešit dvě věci. Zlepšit atmosféru v Praze a pomoct Pražanům s tím, jak se jim zdražuje život. To teď bude kruciální téma, kterému se ostatně autenticky věnuji celý svůj civilní život. Šířím finanční gramotnost, hledám způsoby, jak ušetřit, kde uspořit, vysvětluji, jak fungují dílčí finanční produkty, investování, úvěry, co je výhodné a co není atd.

To podle mě bude pro mnoho Pražanů do budoucna zásadnější než doprava a bydlení, které jsou stálicemi. Zdražuje se život Pražana, benzín, nájem, vodné, stočné, svoz odpadu, energie… Někteří se mylně domnívají, že bohatá Praha rovná se bohatí Pražané. Ale tak to není. Musíme zabránit tomu, aby v bohaté Praze někteří Pražané jen živořili.

Doporučeno
Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle 30. srpna 2022 6:00

Solidarita (Anna Šabatová): Rozvineme sociální služby, Pražanům ulehčíme od nákladů a prověříme možnost MHD zdarma

Naší prioritou bude výrazný rozvoj sociálních služeb: posílení kapacit terénních pečovatelských služeb i zvýšení platů v městských zařízeních i v těch, která jsou financována prostřednictvím grantů. Dále již zmíněná opatření v oblasti bydlení a tvořivé a důsledné naplňování klimatického plánu, aby se v městě dalo dobře existovat i v horkých letních obdobích (zeleň, vodní prvky, méně betonu).

Stěžejní nyní bude pomoc lidem od závažných dopadů zdražování energií i dalších základních věcí. Proto budeme chtít obyvatelstvu Prahy ulehčit od zvýšených nákladů a zavést opatření, kterými město může lidem pomoci přečkat současnou těžkou dobu – například zavedením obědů a školních výletů zdarma pro děti, snížením cen energií pro odběratele obecních firem. Prověříme také možnost dočasného zavedení MHD zdarma.

Doporučeno
Anna Šabatová: Koalici s ANO jsme si nezakázali, uvnitř strany jsme o tom ale nemluvili Anna Šabatová: Koalici s ANO jsme si nezakázali, uvnitř strany jsme o tom ale nemluvili 25. srpna 2022 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse