Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
21. srpna 2022 9:30
Čas čtení 9:56

Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů
Zdroj: Refresher/David Marcin

S primátorem hlavního města Prahy Zdeňkem Hřibem o nadcházejících volbách, klimatickém plánu, krizi bydlení či dlouhodobých plánech.

„Všude na západ od nás hraje město vždycky významnou roli v zajišťování dostupnosti bydlení. Tady se historicky postupovalo tak, že se bytový fond celý rozprodal. V Praze 1 jsou za to teď trestně stíhaní politici třeba za ODS. To, co toto město potřebuje, je masivní výstavba městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů,“ říká v rozhovoru primátor hlavního města Praha Zdeněk Hřib (Piráti).

Refresher před komunálními volbami postupně vyzpovídá kandidáty a kandidátky na post primátora či primátorky. V příštích dnech přineseme rozhovory s Annou Šabatovou (Solidarita) a Patrikem Nacherem (ANO). Všechny rozhovory najdeš zde.

Když jste se stal před čtyřmi lety primátorem, říkal jste, že věříte, že se podaří nastolit nový komunikační styl s opozicí. Povedlo se to? 

Přestože opozice fňuká, kudy chodí, zejména Patrik Nacher, realita je taková, že skutečně zařazujeme návrhy opozice na zastupitelstvu. Na jednom zastupitelstvu to vychází průměrně na dva návrhy opozice, které zařadíme a o kterých se bavíme. To je velký rozdíl oproti minulému volebnímu období. Během něj nebyly návrhy opozice zařazovány prakticky vůbec.

Během těch dvou velkých krizí, kterými jsem město provedl, se samozřejmě intenzivně komunikovalo s opozicí i městskými částmi.

Máte pocit, že to opozice oceňuje? Jaké téma mezi vámi nejvíce dře? 

Fňukají pořád stejně, v tom žádný rozdíl není. Téma, které dře, je asi obecně směřování města. Základní oblastí, ve které se střetávají různé názory, je například otázka toho, zda prodávat městské byty, nebo neprodávat. Je to o tom, zda investovat, či neinvestovat do MHD. A slavné výroky tehdejšího primátora a nyní poslance Bohuslava Svobody o tom, že metro D sice vypadá jako významný benefit pro občany, ale ve skutečnosti jej bude používat šest lidí? Kvůli tomu stavbu metra D blokovali a rozjeli jsme ji až my.

6. září 2023 7:00 Čas čtení 4:26 S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková

Třetí velká oblast je oblast ekologie. Když jsme před rokem schvalovali klimatický plán, který je zaměřený hodně na energetickou soběstačnost města, tak to tehdy ODS a ANO viděly jako zbytečné a vyhozené peníze.

Třecí plochy jsou otázka toho, zda to dělat tak, jak se to dělalo sto let, protože se to tady tak dělá, nebo jestli využívat moderní postupy a řídit město na základě dat, a nikoliv populistických výkřiků. 

Zdeněk Hřib.
Zdeněk Hřib. Zdroj: Refresher/David Marcin

Za vás je metro D nutnost? 

Ano, je to velká investice, ale dopravní problémy tohoto města nelze vyřešit jinak, než že se bude masivně investovat do MHD tak, abyste motivovali třeba i lidi, co teď jezdí autem. Za druhé je nutné intenzivně využívat moderní technologie.

Zatímco tady poslanec Bohuslav Svoboda hovoří o tom, že bude nutné najmout spousty studentů na brigády, kteří budou dělat čárky na křižovatkách, abychom věděli, kde auta jezdí a kde dopravní problém je, jsme minulý týden schválili záměr, že budeme využívat už existující videodatové proudy z kamer, jež ve městě jsou a které bude centrálně řídit umělá inteligence a počítat auta, případně i druhy vozidel a podobně.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120096 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak řešit krizi bydlení v Praze.
  • Zda někdy dojde k zavedení mýtného v centru Prahy, případně kdy.
  • Co je pro současného primátora největší priorita.
  • Jakým způsobem se už realizuje klimatický plán pro Prahu a co bude následovat.
Domů
Sdílet
Diskuse