Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
19. září 2022 6:00
Čas čtení 4:57

Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách.

REFRESHER ti přináší předvolební speciál, ve kterém vyzpovídá pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptá se jich na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí.

První díl byl věnován rostoucím cenám bytů a nedostupnému bydlení.
V druhém díle jsme s nimi řešili aktuální dopravní situaci v Praze.
Ve třetím díle jsme s lídry a lídryněmi řešili, zda by se podle nich měla zvednout cena MHD, případně o kolik.
Ve čtvrtém díle jsme se věnovali zákazu vjezdu osobních automobilů do centra města.
Pátý díl se zaobírá řešením nedostatku volných míst ve školách a školkách.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022. Připravili jsme sérii článků, v nichž představujeme názory politických stran a hnutí na témata, která zajímají naše čtenáře a čtenářky. Tentokrát jsme se lídrů a lídryň ptali, jak přispějí k zajištění dostatku volných míst ve školách a školkách.

9. září 2022 11:00 Čas čtení 3:28 Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda by podpořily zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda by podpořily zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Rodiče trápí nedostatek míst ve školkách a školách. Jak přispějete k zajištění dostatku volných míst?

Piráti (Zdeněk Hřib): Rozšíříme počet míst na čtyřletých gymnáziích o 2 000

Praha bude ve spolupráci s MŠMT rozšiřovat počet míst na čtyřletých gymnáziích až o 2 000, jednali jsme o tom v půlce července na ministerstvu i se zástupci Středočeského kraje. Všeobecné vzdělávání získává na důležitosti a děti mají právo svobodně si vybrat, jakou střední studovat. Není fér, aby byly nuceny studovat obory podle poptávky a přání průmyslníků, když na ně třeba ani nemají vlohy.

Mimochodem, v posledních letech Praha vybudovala už 500 nových gymnaziálních míst a hodláme v tom pokračovat. Je jen škoda, že takto nepostupovaly i předchozí politické reprezentace našeho města. 

21. srpna 2022 9:30 Čas čtení 9:56 Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů

ANO (Patrik Nacher): Musíme vytvořit tlak na stát a požadovat více finančních prostředků

Téma nedostatku míst na středních školách jsem nyní otevřel i na zastupitelstvu, protože vnímám stížnosti lidí a vidím základní data. Příčinou problému je kombinace silných ročníků, toho, že do Prahy proudí mnoho studentů ze středních Čech, a do toho ještě přišly děti ukrajinských uprchlíků. Něco se předvídat dalo, třeba ty silné ročníky, ale válka na Ukrajině nikoli, takže bych to nikomu nevyčítal.

Domů
Sdílet
Diskuse