Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
23. září 2022 v 12:36
Čas čtení 1:07

Mouchy zvrací na naše jídlo, varují vědci. Představují větší zdravotní riziko než komáři

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mouchy zvrací na naše jídlo, varují vědci. Představují větší zdravotní riziko než komáři
Zdroj: Unsplash/Jin Yeong Kim/volně k použití

Moucha usedne na tvůj pokrm a ještě předtím, než se do něj s chutí pustí, vyzvrací na něj zbytky jídla, které jedla předtím. Právě ony zvratky mohou obsahovat i stopy výkalů.

Tuto situaci pravděpodobně zažil každý z nás. Sedíš na zahrádce restaurace, obsluha ti přinese chutný oběd a ještě dřív, než se do něj pustíš, se kolem tebe slétne hejno much. Věděl*a jsi však, že ony mouchy mohou tvoje jídlo pozvracet třeba i psími výkaly? Na riziko muších zvratek upozorňují vědci z Massachusettské univerzity, informují Euronews a Study Finds.

23. září 2022 v 7:46 Čas čtení 1:07 Začal astronomický podzim a podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc Začal astronomický podzim a podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc

Moucha přistane na tvém jídle a ještě předtím, než se do něj s chutí zakousne, jej pozvrací. Ony zvratky pak obsahují stopy toho, co okřídlené potvory snědly předtím, takže je dost možné, že si později budeš pochutnávat na obědě někoho jiného, nebo dokonce na psích výkalech. Takové mouchy totiž snědí, na co přijdou, a pro člověka tak představují větší zdravotní riziko než komáři. 

Vědci upozorňují, že bychom mušímu zvracení na jídlo měli věnovat mnohem více pozornosti. „Synantropními mouchami se zabývám od 60. let, kdy jsem byl postgraduálním studentem,“ uvedl autor výzkumu a profesor entomologie John Stoffolano. „A synantropní mouchy byly do značné míry ignorovány. Do popředí zájmu se dostaly krvežíznivé mouchy, ale měli bychom věnovat pozornost těm, které žijí mezi námi, protože získávají živiny od lidí a zvířat, kteří vylučují patogeny ve svých slzách, výkalech a ranách.“

Je tedy možné, že moucha, která seděla na psím výkalu, na mršině nebo odpadcích, jen pár minut poté pozvrací tvoje jídlo a ty ho zkonzumuješ. Pokud chce totiž moucha sníst něco nového, musí nejprve část předchozího pokrmu vyzvracet. 

16. září 2022 v 11:00 Čas čtení 6:28 Život i smrt v laboratoři. České laboratoře stále provádí pokusy na psech Život i smrt v laboratoři. České laboratoře stále provádí pokusy na psech

„Jsou to maličkosti, které způsobují problémy,“ pokračuje Stoffolano. „Naše zdraví závisí na tom, zda budeme mouchám, které s námi žijí, věnovat větší pozornost,“ dodal. 

Problematika much podle autorů studie vyžaduje hodně soustředěného studia. V současné době totiž o výzkumu much v souvislosti se šířením nemocí či mikrobů není známo příliš informací. 

Domů
Sdílet
Diskuse