Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. září 2022 11:00
Čas čtení 6:28
Adéla Ježková

Život i smrt v laboratoři. České laboratoře stále provádí pokusy na psech

Život i smrt v laboratoři. České laboratoře stále provádí pokusy na psech
Zdroj: se svolením organizace Svoboda zvířat
REFRESHER VĚDA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

V loňském roce byly v českých laboratořích provedeny pokusy na 377 psech. Nejčastěji se využívají bíglové. Jsou veselí, učenliví, inteligentní – a neublíží. Ani tehdy, když je ubližováno jim.

V České republice jsou k dnešnímu dni schválena celkem tři zařízení, v nichž se provádí pokusy na psech. Ve dvou z nich se testují veterinární léčiva pro psy, jedno zařízení testuje léčiva pro humánní účely. V loňském roce bylo podle oficiálních statistik ministerstva zemědělství použito na pokusy 377 psů.

Od roku 2013 je nicméně nezákonné na psech (a všech dalších zvířatech) testovat kosmetiku. Nařízení je ale podle aktivistů bojujících za práva zvířat mnohdy obcházeno. „Evropské úřady totiž tvrdí, že zákaz se vztahuje jen na testy týkající se bezpečnosti spotřebitelů. Nadále tak probíhá testování složek na zvířatech za účelem vyhodnocení rizik expozice zaměstnanců ve výrobě a za účelem ochrany životního prostředí,“ uvádí zástupci organizace Svoboda zvířat. V únoru tohoto roku ministerstvo zemědělství informovalo také o pokusech na psech kvůli léčbě závislosti na alkoholu. V minulosti se na psech testovaly i cigarety – byly jim nasazeny masky s otvorem, kudy vedla hadička s kouřem. 

Pokusy se řídí zejména zákonem č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a příslušnými vyhláškami, částečně i dalšími právními předpisy, například veterinárním zákonem. Důležitá je v této oblasti taktéž směrnice Evropského parlamentu a Rady EU z 22. září 2010 o ochraně zvířat používaných pro vědecké účely. 

Schválení pokusů na zvířatech podléhá podle ministerstva zemědělství přísné kontrole, do které se zapojují i další resorty a mnohdy i Akademie věd. Používat pokusná zvířata smí jen osoba, která je držitelem oprávnění. „Zařízení před vydáním oprávnění posoudí nezávislí odborníci, kteří na místě prověří, zda splňuje všechny požadavky, a vypracují písemný posudek,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý s tím, že testování na zvířatech je podmíněno také specifickými požadavky na odbornou způsobilost pracovníků.

Doporučeno
Tyto české obchodní řetězce a fastfoody se nezavázaly k lepší péči o kuřata. V jejich regálech stále najdeš zubožená rychlokuřata Tyto české obchodní řetězce a fastfoody se nezavázaly k lepší péči o kuřata. V jejich regálech stále najdeš zubožená rychlokuřata 18. srpna 2022 11:00

Taktéž musí být zřízena odborná komise pro zajišťování dobrých životních podmínek pokusných zvířat. Z vyhlášky č. 419/2012 Sb. ovšem vyplývá, že laboratorní psi mohou mít venkovní výběh, jen „pokud je to možné“. Minimální podlahová plocha pro jednoho nebo dva laboratorní psy činí 4 metry čtvereční, přičemž celkový vyhrazený prostor může být v průběhu uplatňovaných pokusů omezen na polovinu.

Speciálním pravidlům podléhají také „dodávaná“ pokusná zvířata. Pocházet mohou pouze z chovných zařízení se speciálním oprávněním. „Laboratoře a podobná zařízení tedy představují pro většinu těchto zvířat jediné prostředí, které za celý svůj život poznají,“ říká mluvčí Svobody zvířat Barbora Bartušková Večlová.

Ministerstvo zemědělství: Při hodnocení projektu je také prováděna analýza újmy a přínosů, aby bylo možné posoudit, zda je újma, která je zvířatům způsobena, obhajitelná z hlediska očekávaného výsledku, při zohlednění etického hlediska, a může být v konečném důsledku přínosem pro člověka, zvířata či životní prostředí.

Bígl: pes veselý, inteligentní, aktivní, učenlivý a dobrotivý

Podle Americké společnosti proti vivisekci (termínem vivisekce se označuje pitva nebo chirurgický zákrok na živém zvířeti, pozn. red.) se k pokusům nejčastěji používají psi plemene bígl. Nikoli však proto, že by je vědci považovali za ten nejlepší možný model pro zkoumání léčiv. Výhodu spatřují v jejich učenlivosti a malému vzrůstu, který dovoluje umístit více zvířat do klece a starat se o ně s menšími náklady. Za využíváním bíglů je ale ještě jeden důvod – jejich submisivní povaha, díky které by neublížili ani mouše. Tudíž ani člověku, který na nich provádí pokusy. 

testovani na psech pokusna zvirata testovani na psech pokusna zvirata testovani na psech pokusna zvirata testovani na psech pokusna zvirata
Zobrazit galerii
(6)

V roce 2022 bylo v Česku zatím schváleno šestnáct studií na psech, vyplývá z databáze Evropské komise o používání zvířat pro vědecké účely. Jedna z nich má například za cíl testovat účinnost lidských léků použitých u Parkinsonovy choroby. Ve spise se uvádí, že laboratorním psům bude každých 24 hodin provedeno celkem sedm odběrů. „Vzhledem k již získaným výsledkům předchozích studií a volbě dávek lze vyloučit závažné zhoršení životních podmínek zvířat ve vyšších dávkách nebo úhyn,“ popisuje návrh studie, která počítá s usmrcením 32 psů.

Více podobných článků můžeme dělat jen s tvojí podporou, přidej se do klubu Refresher+.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121354 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Z laboratoří se ozývá kňučení a štěkot;
  • vyhláška stanovuje i metody, pomocí kterých lze pokusného psa usmrtit;
  • pokusní psi nepoznají podle aktivistů nic jiného než strach a bolest;
  • někteří ale dostanou druhou šanci na svobodě;
  • alternativy k pokusům na zvířatech již existují;
  • obejdeme se v budoucnu zcela bez utrpení zvířat v laboratořích?
Domů
Sdílet
Diskuse