Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. září 2022 8:10
Čas čtení 1:23

Česko dočasně obnoví hraniční kontroly se Slovenskem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko dočasně obnoví hraniční kontroly se Slovenskem
Zdroj: Policie ČR

Policie v posledních týdnech zastavila tisíce uprchlíků mířících ze Slovenska přes Českou republiku dále na západ. Vláda se proto rozhodla jednat.

Česká republika zavede hraniční kontroly se Slovenskem. Rozhodla tak vláda po včerejším jednání, o čemž informoval premiér Petr Fiala na svém Twitteru. Omezení začne platit od čtvrtka a potrvá do té doby, dokud „bude potřeba“. Důvodem jsou tisíce uprchlíků, zejména těch prchajících před válkou v Sýrii, kteří putují ze Slovenska přes Českou republiku dále na západ. 

17. září 2022 15:46 Čas čtení 1:30 VIDEO: Policie zveřejnila záběry z honičky s nelegálním převaděčem. V křoví ho nakonec vyčmuchal pes VIDEO: Policie zveřejnila záběry z honičky s nelegálním převaděčem. V křoví ho nakonec vyčmuchal pes

Převaděči využívají situace osob, zejména ze Sýrie, které kvůli válce opouští svou zemi a snaží se dostat do Evropy. To přidělává starosti zejména jihomoravským policistům, kteří při rutinních kontrolách čím dál častěji naráží na převaděče, jež musí nezřídka nahánět po silnicích.

„Vláda se dnes taktéž zabývala aktuální bezpečnostní situací na hranicích České republiky a Slovenska, kde se v posledních týdnech výrazně zvýšil počet nelegálních migrantů. Proto jsme se rozhodli, že dočasně obnovíme kontrolu na státní hranici se Slovenskem,“ ohlásil v pondělí Fiala na Twitteru.

Kontroly budou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek a potrvají „po nezbytně dlouhou dobu“. „Chci zdůraznit, že bezpečnostní situace České republiky je stabilní a většina nelegálních migrantů chápe naši zemi pouze jako tranzitní. Vnímáme však obavy občanů, a proto jsme přistoupili k tomuto kroku, který je důležitý pro zajištění bezpečnosti České republiky,“ dodal premiér.

Policisté na jižní Moravě letos zajistili 8241 cizinců

Migrační vlna je letos opravdu vysoká. Do Evropy momentálně migrují nejen lidé ze Sýrie, ale také z Afghánistánu, Indie nebo Egypta, o čemž jsme tě již v minulosti informovali. Počty jsou však evidentně rozdílné. Pro představu se s čísly podělila jihomoravská policie.

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

„Od začátku tohoto roku do 25. září zajistila jihomoravská policie celkem 8 241 cizinců a zadržela 65 převaděčů,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala. Hned 4867 cizinců a 32 převaděčů bylo zajištěno pouze v období od 1. do 25. září. V porovnání s minulým rokem se jedná o obrovský nárůst; policie uvádí, že za celý rok 2021 zajistila jen 483 cizinců.

Domů
Sdílet
Diskuse