Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. září 2022 19:40
Čas čtení 1:35

Po vyhlášení mobilizace uteklo už téměř 200 tisíc Rusů, Finsko jim výrazně omezí vstup

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Po vyhlášení mobilizace uteklo už téměř 200 tisíc Rusů, Finsko jim výrazně omezí vstup
Zdroj: TASR/AP

Mobilizace Vladimira Putina neprobudila plamínek vlastenectví ve všech. Už téměř 200 tisíc lidí z Ruska uprchlo, někteří utíkají i do Finska nebo Estonska.

Od vyhlášení mobilizace prezidentem Putinem uteklo z Ruska skoro 200 tisíc lidí. Nejčastěji utíkají do Gruzie, Kazachstánu, ale také do Evropské unie. Kvůli tomu přijalo Finsko nové opatření, které zamezí přílivu Rusů do země na turistická víza. Jak informoval finský ministr zahraničních věcí Pekka Haavisto, omezení začne platit o půlnoci ze čtvrtka na pátek.

29. září 2022 16:06 Čas čtení 1:55 Ukrajinci jsou blízko dalšího úspěchu, téměř obklíčili město Lyman Ukrajinci jsou blízko dalšího úspěchu, téměř obklíčili město Lyman

Během posledního týdne, kdy Rusko mobilizuje, cestují ti, kteří nechtějí narukovat do armády, do cizích zemí. Al Jazeera informuje o tom, že kupříkladu Gruzie, která byla napadena Ruskem v roce 2008, přijala v posledním týdnu 53 tisíc obyvatel Ruska. Další soused federace, Kazachstán, registroval na svém území 98 tisíc nově příchozích Rusů. Celkem 3000 občanů federace mělo uprchnout do Mongolska.

A i když se to zdá zvláštní, zdaleka ne všechny státy Evropské unie uzavřely před Rusy hranice. Finsko, které s federací sousedí, přijalo tento týden desetitisíce občanů Ruska. Podle informací Frontexu z půlky týdne se do Evropské unie dostalo 66 tisíc Rusů, a to skrze Finsko a Estonsko. Pouze do Finska mělo zavítat 43 tisíc lidí.

Finská vláda však cestování ruských občanů do země na turistická víza začala vnímat jako potenciální riziko a rozhodla, že jejich cestování výrazně omezí. 

29. září 2022 14:12 Čas čtení 1:03 Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů

„Agresivní válka zahájená Ruskem proti Ukrajině vedla ke změně bezpečnostní situace v Evropě. Státní rada se domnívá, že ruské zvýšení podnikání a rychle rostoucí cestovní ruch z Ruska do Finska ohrožuje mezinárodní postavení Finska a mezinárodní vztahy,“stálo v prohlášení. Z toho důvodu se rozhodla omezit vstup počínaje půlnocí ze čtvrtka na pátek, a to až do odvolání. Rozhodnutí má za cíl úplně zastavit cestovní ruch a související tranzit. Příjem žádostí o víza je přísně omezen.

Milion Rusů v EU od začátku války

Frontex dále zveřejnil data týkající se celkové migrace Rusů do Evropské unie. „Od začátku ruské invaze na Ukrajinu vstoupilo do Evropské unie přes pozemní hranice již více než 1 303 000 ruských občanů. Do Ruska se zároveň přes jeho pozemní hranice s EU vrátilo více než 1 273 000 ruských občanů,“ informoval.

Odliv Rusů od 21. září zde však nebyl zaznamenán celý. Momentálně se jejich počet odhaduje na 194 tisíc. Nejedná se však pouze o možné odvedence, ale i o rodiny, které na hranice se sousedními státy cestovaly autem, na kole nebo pěšky. Ceny za jednosměrné letenky totiž vyšplhaly do takových výšin, že pro obyčejného člověka nebylo možné je zakoupit. I kdyby ale takovou možnost měl, musel by se přetahovat o místo.  

Domů
Sdílet
Diskuse