Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
1. října 2022 16:21
Čas čtení 2:25

Senátní volby jsou porážkou ANO. Zvítězili Vystrčil, Töpfer, ale i Kovářová či Zwyrtek Hamplová

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené

Volby jsou za námi, koukni na výsledky.

Senátní volby roku 2022 jsou u konce. Lidé v druhém kole tento pátek a sobotu rozhodli, kdo obsadí zbylých 24 volných senátních mandátů. Výrazný neúspěch si zapsalo hnutí ANO, které mělo šanci poprvé získat svůj senátorský klub, získalo však pouhé tři mandáty.

„Vítězství“ si tak zapsala vládní koalice SPOLU, která zvítězila nejen v ostře sledovaném souboji Miloše Vystrčila (ODS) a Jany Nagyové (ANO), ale také třeba v Brně, kde neuspěl ani jeden kandidát hnutí ANO.

26. září 2022 11:45 Čas čtení 0:40 Volby 2022: Podívej se na výsledky voleb ve své obci Volby 2022: Podívej se na výsledky voleb ve své obci
Andrej Babiš u soudu, 12. září 2022.
Andrej Babiš u soudu, 12. září 2022. Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Po prvním kole bylo známé obsazení tří senátorských křesel, v okrese Bruntál vyhrál Ladislav Václavec (ANO), v Praze 6 kandidát SPOLU Jiří Růžička a v Ústí nad Orlicí další vládní kandidát Petr Fiala. O dalších mandátech se hlasovalo do sobotních 14:00, většinu hlasů měly volební komise sečteny někdy kolem 15:30.

Druhé kolo senátních voleb se tradičně potýkalo s nízkou účastí. Dohromady přišlo k volbám 19,39 % voličů. Výjimkou bylo právě ostře sledované klání mezi předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Janou Nagyovou (ANO) obžalovanou v kauze Čapí hnízdo. Vystrčil nakonec vyhrál poměrně s přehledem, když získal 60,04 % hlasů. Hlasovat přišlo 38,74 % voličů.

Opoziční hnutí ANO mělo navíc před začátkem hlasování šanci získat vlastní stranický klub v Senátu, k čemuž potřebovalo alespoň 5 senátorů. Do druhého kola postoupilo hned 18 kandidátů za ANO, křeslo však získali pouze 3. Dohromady s křeslem Václavce čtyři. Neuspělo v Brně, kde proti Bořku Semrádovi stál herec Tomáš Töpfer a proti bývalému primátorovi Petru Vokřálovi zase Jiří Dušek, ani například v Kroměříži, kde křeslo před Lucií Pluhařovou získala Jana Zwyrtek Hamplová.

„Dezinformátorka“ Zwyrtek Hamplová

Sice jen o něco málo více než 200 hlasů (50,65 % hlasů), ale i tak se povedlo Zwyrtek Hamplové získat křeslo v Senátu a tím i senátorskou imunitu. Přitom se jedná o více než kontroverzní právničku, která působí na české dezinformační scéně.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Server Aktuálně.cz informoval o jejím vystupování během koronavirové epidemie, kdy tvrdila, že hysterie kolem viru je horší než samotné onemocnění. Během protivládních protestů na Václavském náměstí zase vystoupila i přesto, že zde zněly hlasy chválící Rusko a Vladimira Putina.

Kovářová, která považuje sexuální obtěžování za přirozenou věc, také uspěla

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (BEZPP za NK) uspěla ve volbách do Senátu. V Plzni porazila svého oponenta Karla Naxeru z TOP 09. Pro Kovářovou, která se označuje za „bojovnici za normální svět“, hlasovalo v druhém kole senátních voleb 54,06 % voličů.

Na její názor ohledně sexuálního obtěžování Refresher upozorňoval. Během volební diskuze v TV Nova uvedla: „Chci říkat pravdu. Chci říkat, že někdo je cikán nebo černý, chci rodinu, kterou tvoří muž a žena.“

V roce 2017 například ostře vystupovala proti hnutí MeToo, které se zastávalo obětí sexuálního násilí. „Dívky se dnes berou příliš vážně a pak se jich všechno dotkne,“ stěžovala si tehdy v pořadu Seznamu Zpráv. „Sexuální obtěžování je přirozená věc, kterou podnikali naši předkové, a kdyby ji nepodnikali, tak tady nebudeme,“ dodala o rok později v pořadu Události, komentáře.

Výsledky voleb do Senátu 2022:

Karlovy Vary 

Věra Procházková (67,97 % hlasů)

Most 

Jan Paparega (58,79 % hlasů)

Plzeň-město 

Daniela Kovářová (54,06 % hlasů)

Český Krumlov 

Tomáš Jirsa (66,36 % hlasů)

Tábor 

Marek Slabý (53,47 % hlasů)

Beroun 

Jiří Oberfalzer (55,08 % hlasů)

Praha 11 

Hana Kordová Marvanová (67,87 % hlasů)

Praha 10 

Jan Pirk (60,44 % hlasů)

Mělník 

Jarmila Smotlachová (65,22 % hlasů)

Ústí nad Labem 

Martin Krsek (67,71 % hlasů)

Liberec 

Michael Canov (66,34 % hlasů)

Jičín 

Tomáš Czernin (53,83 % hlasů)

Kutná Hora 

Bohuslav Procházka (50,62 % hlasů)

Pardubice

Miluše Horská (57,23 % hlasů)

Blansko

Jaromíra Vítková (65,38 % hlasů)

Jihlava

Miloš Vystrčil (60,03 % hlasů)

Brno-město

Tomáš Töpfer (52,79 % hlasů)

Brno-město

Jiří Dušek (62,91 % hlasů)

Olomouc

Lumír Kantor (60,07 % hlasů)

Nový Jičín

Ivana Váňová (50,79 % hlasů)

Ostrava-město 

Zdeněk Nytra (51,53 % hlasů)

Frýdek-Místek 

Zdeněk Matušek (50,98 % hlasů)

Kroměříž 

Jana Zwyrtek Hamplová (50,65 % hlasů)

Hodonín

Eva Rajchmanová (51,61 % hlasů)

Domů
Sdílet
Diskuse