Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2022 9:30
Čas čtení 6:57
Adriana Královičová

Jean-Michel Basquiat se ve 27 letech předávkoval heroinem, dnes o něm rapuje Jay-Z a jeho obrazy se prodávají za desítky milionů

Jean-Michel Basquiat se ve 27 letech předávkoval heroinem, dnes o něm rapuje Jay-Z a jeho obrazy se prodávají za desítky milionů
Zdroj: Tiffany & Co.
KULTURA
Uložit Uložené

Zemřel ve věku 27 let, ale jeho tvorba stihla zásadně ovlivnit kulturu. Víš, jaké bylo jeho první pouliční umělecké jméno a který umělec byl prý jeho platonickou láskou? My ti v článku přinášíme pár zajímavostí z jeho života.

Říká ti něco jméno Jean-Michel Basquiat? Americký umělec, jeden z nejvýznamnějších představitelů graffiti a neoexpresionismu, výrazně ovlivnil nejen umělecký, ale také módní a hudební svět. Dnes mají jeho díla neskutečně vysokou hodnotu a nadále lámou rekordy. O Basquiatovi rapuje Jay-Z, který má doma několik jeho maleb.

V Refresheru ti rádi přinášíme témata o světových umělcích a jejich působivé životní příběhy. Pokud si rád čteš články o umění a o osobnostech umělecké sféry, staň se členem klubu Refresher+ a všechny články si přečti bez omezení.

Měl problémové dětství

Narodil se 22. prosince 1960 v New Yorku ve čtvrti Brooklyn. Otec pocházel z Haiti a matka měla portorické kořeny. Měl dvě mladší sestry a staršího bratra.

Jeho máma umění milovala a vedla k tomu i Jeana-Michela. Už od malička ho brala na výstavy do nejznámějších newyorských muzeí, takže měl možnost poznat ta nejvýznamnější umělecká díla. Jeho nadání se projevilo už v raném věku, kdy se velmi rychle naučil psát i číst. Rovněž brzy začal kreslit, hlavně karikatury, které viděl v televizi. Rodiče ho proto zapsali na uměleckou školu.

Cesta za jeho snem stát se hvězdou nebyla pro Basquiata jednoduchá. Dětství neměl růžové, jeho rodina si prošla problémy, matka skončila na psychiatrii. Po rozvodu rodičů měl být svěřený do otcovy péče, ale v návalu emocí utekl z domu. Začal experimentovat s drogami a přestal chodit do školy. Spával v parku na lavičce, prodával ručně malovaná trička a pohlednice.

Ve své tvorbě pomocí symbolů a textu kritizoval kapitalismus, moc, genocidu, policejní brutalitu, chudobu a mnoho jiného. Chtěl být uznávaný jako velký umělec bez ohledu na barvu pleti.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pace Gallery (@pacegallery)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122994 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Z jakého důvodu vznikla jeho první přezdívka SAMO.
  • Proč nemohl navštěvovat dále uměleckou školu.
  • Komu prodal svůj první obraz.
  • Co znamená jeho ikonický symbol koruny.
  • Který umělec byl údajně jeho platonickou láskou.
Domů
Sdílet
Diskuse