Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
13. října 2022 0:00
Čas čtení 1:03

Ke střelbě v Bratislavě se hlásí mladík na Twitteru. Před útokem zveřejnil extremistický manifest

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ke střelbě v Bratislavě se hlásí mladík na Twitteru. Před útokem zveřejnil extremistický manifest
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Údajný útočník na svém profilu několik hodin před střelbou u baru Tepláreň zveřejnil více než 60stránkový extremistický manifest.

K incidentu na Zámecké ulici v Bratislavě, při kterém zemřeli dva lidé a jedna osoba skončila se zraněními, se na Twitteru hlásí mladý Slovák. Jeho účet záměrně nezveřejňujeme.

Mladík na svém profilu několik hodin před střelbou u baru Tepláreň, kde se schází queer lidé, zveřejnil více než 60stránkový manifest. V něm se popisuje jako chlapec ze Slovenska, narozený v roce 2003.

V rozsáhlém dokumentu, který redakce Refresheru četla, popisuje motivaci, která ho měla vést ke střelbě. Manifest obsahuje sekce, v nichž autor incident označuje za „svou operaci“ a vinu za světové problémy opakovaně svaluje na židovskou komunitu a LGBT+ lidi. V dokumentu se často objevuje také spojení „boj za bílou rasu“. 

12. října 2022 20:07 Čas čtení 1:02 V Bratislavě došlo ke střelbě, dva lidé zemřeli. Útočník je na útěku V Bratislavě došlo ke střelbě, dva lidé zemřeli. Útočník je na útěku

O útoku psal na Twitteru hodiny předem

Mladík na Twitter ve středu ráno přidal příspěvek, ve kterém oznámil, že se svoji operaci skutečně chystá provést. Krátce po střelbě na ulici Zámecká majitel účtu anglicky napsal, že svého činu nelituje a cítí se dobře. Vícekrát přitom interagoval s lidmi, kteří mu příspěvky komentovali a vyptávali se, zda opravdu střílel on. 

Samotný profil na Twitteru obsahuje desítky příspěvků, v nichž majitel účtu celé měsíce vzdává úctu pravicovým extremistům či nacistickým pohlavárům. Zároveň jeho účet působí tak, že se na útok dlouho připravoval.

13. října 2022 8:03 Čas čtení 0:49 AKTUÁLNĚ: Střelec z Bratislavy je mrtvý, vypátrala ho policie AKTUÁLNĚ: Střelec z Bratislavy je mrtvý, vypátrala ho policie

V sérii příspěvků z uplynulých měsíců si mladík mnohokrát udělal selfie doma před zrcadlem, v přírodě či přímo ve městě. Na jedné z fotografií (přidal ji v polovině srpna) si dělá selfie přímo před barem Tepláreň, kde se ve čtvrtek večer odehrál tragický incident.

Střelbu v centru Bratislavy vyšetřuje slovenská NAKA (Národná kriminálna agentúra) a po útočníkovi policie stále pátrá. Identitu útočníka policie zatím nekomentovala.

Domů
Sdílet
Diskuse