Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. října 2022 12:22
Čas čtení 0:58

Počet volně žijících populací živočichů klesl za 50 let o šedesát devět procent

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Počet volně žijících populací živočichů klesl za 50 let o šedesát devět procent
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Nejhorší situace je v Latinské Americe a oblasti Karibiku, kde velikost populací za posledních padesát let klesla o 94 procent.

Některé sledované populace volně žijících zvířat se za uplynulých 50 let zmenšily v průměru o 69 procent. Vyplývá to ze zprávy Živá planeta (Living Planet), která analyzuje stav Země a vliv lidské činnosti. Ve čtvrtek ji zveřejnil Světový fond na ochranu přírody (WWF). Zprávu převzala agentura TASR.

Největší pokles nastal u živočichů v tropech a sladkovodních zvířat

„Nové údaje svědčí o zničujícím poklesu populací volně žijících živočichů, zejména v tropických oblastech, které jsou oblastmi s největší biodiverzitou na světě,“ okomentoval zprávu ředitel WWF Marco Lambertini. Dodal, že ke zvrácení tohoto trendu bude třeba zavést systémové změny.

WWF monitoroval 32 tisíc populací více než pěti tisíc druhů zvířat včetně savců, ptáků, obojživelníků, plazů a ryb. Nejstrmější pokles velikosti populace volně žijících živočichů zaznamenala Latinská Amerika a oblast Karibiku, kde pokles činil 94 procent za posledních 48 let. Druhý největší pokles nastal v Africe (66 %), následoval asijsko-pacifický region (55 %) a Severní Amerika (20 %). Evropa a střední Asie pak zaznamenaly osmnáctiprocentní pokles. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Kromě jedinců žijících v tropech zaznamenali vědci největší pokles u sladkovodních živočichů, dokonce až o 83 procent. Způsobila ho zejména ztráta vhodných stanovišť způsobená úpravami řek a mokřadů a výstavbou bariér na řekách, které brání migraci ryb a dalších vodních živočichů. 

Lambertini uvedl, že údaje vyplývající ze zprávy Living Palent považuje za mimořádně znepokojující. Dodal, že světoví lídři musí přehodnotit škodlivé a nehospodárné zemědělské postupy svých zemí ještě předtím, než zkolabuje světový potravinový řetězec. Potravinové systémy jsou totiž zodpovědné za 80 procent celkového odlesňování.

Domů
Sdílet
Diskuse