Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
13. října 2022 19:46
Čas čtení 1:42

Těchto pět lidí by mohlo nahradit Putina, kdyby byl svržen

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Těchto pět lidí by mohlo nahradit Putina, kdyby byl svržen
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Po osmi měsících od počátku války na Ukrajině sílí spekulace o tom, kdo by mohl nahradit ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruského prezidenta, který 7. října oslavil 70. narozeniny, nedosažení rychlého vítězství ve válce na Ukrajině podle odborníků zřejmě překvapilo. Jeho „neúspěch“ vyvolal kritiku mezi jeho předními spojenci, včetně čečenského vůdce Ramzana Kadyrova či zakladatele ruské žoldnéřské jednotky Wagner Group Jevgenije Prigožina. Ukrajinská rozvědka zároveň naznačila možný převrat v ruské armádě.

Na základě informací nezávislého ruského serveru Meduza sestavil portál Newsweek seznam potenciálních nástupců v případě, že by byl Putin sesazen. Vytipováni byli významní kremelští činitelé.

12. října 2022 11:00 Čas čtení 0:59 Zelenskyj vyzval Západ, aby reagoval na novou ruskou vlnu terorismu. Nesmí jim to projít, uvedl Zelenskyj vyzval Západ, aby reagoval na novou ruskou vlnu terorismu. Nesmí jim to projít, uvedl

Dmitrij Medveděv

Sedmapadesátiletý ruský exprezident a expremiér Dmitrij Medveděv je jedním z možných nástupců, o nichž hovoří představitelé Kremlu.

Současný místopředseda bezpečnostní rady země označil v pondělí masový úder Ruska na ukrajinskou infrastrukturu za „první epizodu“. Již více než půl roku byl Medveděv zároveň na seznamu hledaných osob, který sestavili ukrajinští bezpečnostní činitelé, uvedla v pondělí ukrajinská bezpečnostní služba SBU. V prohlášení se uvádí, že je hledán podle paragrafu trestního zákoníku, který se zabývá pokusy o narušení územní celistvosti Ukrajiny a nedotknutelnosti jejích hranic.

Dmitrij Medveděv v roce 2008.
Dmitrij Medveděv v roce 2008. Zdroj: Flickr/World Economic Forum/volně užití

Sergej Kirijenko

Šedesátiletý Sergej Kirijenko je prvním zástupcem šéfa prezidentské kanceláře a zasloužil se o nastartování Putinovy kariéry. Předal mu totiž nejvyšší funkci v hlavní kremelské bezpečnostní agentuře, Federální bezpečnostní službě (FSB).

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podle zpravodajského webu Meduza Kirijenko v dubnu na schůzce mezi čtyřma očima požádal Putina, aby mu předal „administrativní“ roli v ruské „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině. Kirijenko zároveň podle serveru France 24 seděl v první řadě během sporné anexe čtyř ukrajinských regionů. Od ruského prezidenta je nyní totiž pověřen právě dohledem nad anexí Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti a jejich správou.

Sergej Kirijenko v roce 2010.
Sergej Kirijenko v roce 2010. Zdroj: Flickr/IAEA Imagebank/volně k užití

Nikolaj Patrušev a Dmitrij Patrušev

Špion a politický agent Nikolaj Patrušev se Vladimiru Putinovi nápadně podobá. Oba muži sdílejí ideologii, která vykresluje Západ jako hrozbu. Patrušev zároveň patří k těm, kdo nejvýrazněji šíří narativ ospravedlňující invazi na Ukrajinu. 

Patrušev má s Putinem podle serveru ABC News společného více než jen názory. Stejně jako ruský prezident i Patrušev vyrostl v Petrohradě a v roce 1975 vstoupil jako mladý bezpečnostní důstojník do KGB. Po rozpadu Sovětského svazu oba muži pracovali v Jelcinově administrativě. Ve Federální bezpečnostní službě (FSB) hrál Putinovi „druhé housle“, ale poté zaujmul jeho místo. Putin mu následně svěřil obrovské pravomoci, aby chránil stabilitu kremelské vlády.

Dmitrij Patrušev, ruský ministr zemědělství, je jeho synem.

Nikolaj Patrušev a Vladimir Putin v roce 2008.
Nikolaj Patrušev a Vladimir Putin v roce 2008. Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin, zakladatel skupiny Wagner Group, se v posledních týdnech veřejně vysmíval Putinově armádě v souvislosti s řadou úspěšných protiútoků Kyjeva na jihu a severovýchodu Ukrajiny.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Ve válce na Ukrajině byli do předních linií vysláni žoldnéři Wagner Group, protože Rusko v průběhu bojů utrpělo další těžké ztráty. Skupina byla opakovaně obviněna z válečných zločinů a porušování lidských práv.

Jevgenij Prigožin v roce 2010.
Jevgenij Prigožin v roce 2010. Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse