Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
12. října 2022 11:00
Čas čtení 0:59

Zelenskyj vyzval Západ, aby reagoval na novou ruskou vlnu terorismu. Nesmí jim to projít, uvedl

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zelenskyj vyzval Západ, aby reagoval na novou ruskou vlnu terorismu. Nesmí jim to projít, uvedl
Zdroj: TASR/AP

Nejméně 19 lidí bylo zabito a desítky dalších byly zraněny při zásahu ruskými raketami v regionech po celé zemi. „Útoky pouze trochu oddálí naši obnovu,“ uvedl v reakci na ně ukrajinský prezident ve svém projevu.

Prezident Zelenskyj vyzval země, aby v reakci na novou vlnu teroru po pondělních útocích na Ukrajině uvalily na Rusko další sankce. Informoval o tom server BBC.

Tyto výzvy zazněly poté, co se v úterý sešel se skupinou zemí G7 k mimořádným virtuálním rozhovorům. Blok zemí G7, který tvoří Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Spojené království a USA, slíbil, že bude jeho zemi nadále poskytovat finanční, humanitární, vojenskou, diplomatickou a právní podporu tak dlouho, jak to bude nutné. Ukrajinský prezident také apeloval, aby země G7 pomohly vytvořit „vzdušný štít“ proti leteckým útokům například dodáním potřebné techniky.

12. října 2022 9:40 Čas čtení 0:56 Prezident Biden po svém prohlášení o krizi jaderných zbraní uvedl, že si skutečně nemyslí, že by se k nim Putin uchýlil Prezident Biden po svém prohlášení o krizi jaderných zbraní uvedl, že si skutečně nemyslí, že by se k nim Putin uchýlil

„Až Ukrajina obdrží dostatečné množství moderních a účinných systémů protivzdušné obrany, klíčový prvek ruského teroru – raketové útoky – přestane fungovat,“ cituje Zelenského CNN.

Nejméně 19 lidí bylo zabito a desítky dalších byly zraněny při zásahu ruskými raketami v regionech po celé zemi. „Útoky pouze trochu oddálí naši obnovu,“ uvedl v reakci na ně ukrajinský prezident ve svém projevu. Po dalších úterních úderech vyzval Zelenskyj západní země, aby našly nové způsoby politického tlaku na Rusko a podpořily Ukrajinu.

„Za takovouto novou vlnu teroru musí Rusko nést novou vlnu odpovědnosti – nové sankce, nové formy politického nátlaku a nové formy podpory Ukrajiny. Teroristický stát musí být zbaven byť jen myšlenky, že mu nějaká vlna teroru může něco přinést,“ řekl Zelenskyj. 

12. října 2022 8:59 Čas čtení 0:43 Rusko zasáhlo 30 % energetické infrastruktury Ukrajiny, uvedl tamní ministr energetiky Rusko zasáhlo 30 % energetické infrastruktury Ukrajiny, uvedl tamní ministr energetiky

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že útoky byly odvetou za sobotní výbuch na klíčovém mostě spojujícím Rusko s Krymem. Západní země již od únorové invaze na Ukrajinu zavedly rozsáhlé sankce proti ruským podnikům i spojencům prezidenta Putina.

Domů
Sdílet
Diskuse