Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
12. října 2022 9:40
Čas čtení 0:56

Prezident Biden po svém prohlášení o krizi jaderných zbraní uvedl, že si skutečně nemyslí, že by se k nim Putin uchýlil

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Prezident Biden po svém prohlášení o krizi jaderných zbraní uvedl, že si skutečně nemyslí, že by se k nim Putin uchýlil
Zdroj: TASR/AP

Prezident uvedl, že i Putinovy hrozby mají destabilizující účinek, a varoval před možnými chybami v úsudku, které by mohly následovat.

Poté, co americký prezident Joe Biden minulý týden varoval svět, že riziko jaderného útoku ze strany Ruska, který označil za Armagedon, je nejvyšší od kubánské krize, v úterý dodal, že doopravdy nevěří, že by prezident Vladimir Putin k tomuto kroku nakonec přistoupil. Informoval o tom server CNN

„Nemyslím si, že by to udělal,“ odpověděl Biden na otázku Jakea Tappera ze CNN, zda by ruský vůdce použil taktickou jadernou zbraň, což američtí představitelé sledují s obavami, protože ruské jednotky utrpěly na bojišti ztráty, jež ruskou stranu „zahanbují“. „Myslím, že je nezodpovědné, aby o tom mluvil s myšlenkou, že světový vůdce jedné z největších jaderných mocností na světě říká, že může použít taktickou jadernou zbraň na Ukrajině,“ dodal Biden.

12. října 2022 8:59 Čas čtení 0:43 Rusko zasáhlo 30 % energetické infrastruktury Ukrajiny, uvedl tamní ministr energetiky Rusko zasáhlo 30 % energetické infrastruktury Ukrajiny, uvedl tamní ministr energetiky

Prezident uvedl, že i Putinovy hrozby mají destabilizující účinek, a varoval před možnými chybami v úsudku, které by mohly následovat.

„Celé to, co jsem chtěl říci, bylo, že by to prostě mohlo vést k hroznému výsledku, a ne proto, že by to někdo zamýšlel zvrátit ve světovou válku nebo tak něco, ale prostě jakmile použijete jadernou zbraň, mohou se stát chyby či chybné výpočty, kdo ví, co by následovalo,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potom, co se v úterý sešel se skupinou zemí G7 k nouzovým virtuálním rozhovorům, vyzval země, aby v reakci na „novou vlnu teroru“ zasáhly Rusko dalšími sankcemi. Vyzval Západ, aby našel nové způsoby, jak vyvinout politický tlak na Rusko a podpořit Ukrajinu, informuje o tom BBC.

11. října 2022 20:44 Čas čtení 0:55 Ruský válečný zajatec se do armády přihlásil jen kvůli dluhům z hraní World of Tanks Ruský válečný zajatec se do armády přihlásil jen kvůli dluhům z hraní World of Tanks
Domů
Sdílet
Diskuse