Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. října 2022 14:25
Čas čtení 1:10

Emoji palce nahoru je podle zoomerů pasivně agresivní

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Uživatelé navíc navrhují zrušit používání emotikonů v pracovní komunikaci.

Někteří lidé generace Z, tedy lidí narozených od poloviny devadesátých let do roku 2012, se na sociální síti Reddit vyslovili pro zákaz emotikonu „palec nahoru“. Podle mnohých je tento emotikon nepřátelský a pasivně agresivní. 

Generační rozdíl v komunikaci

Přestože mnoho lidí si svou virtuální konverzaci nedovede bez použití emotikonů představit, znak palce nahoru nenechává uživatele mladší generace chladnými. „Pro mladé lidi je emotikon se zdviženým palcem nahoru pasivně agresivní a sarkastický,“uvedl na Redditu ve vlákně jeden z uživatelů. Další lidé dodali, že poslání tohoto emotikonu považují za neslušné.

palec nahoru
Zdroj: Emojipedia/volně k užití
10 emoji, které jsou podle zoomerů za zenitem
Thumbs up 👍
Red heart ❤️ ️️
Ok hand 👌
Check mark ✔️
Poo 💩
Loudly crying face 😭
Monkey eye cover 🙈
Clapping hands 👏
Kiss mark 💋
Grimacing face 😬

Naopak starší uživatelé se reakcím podivili a uvedli, že posláním palce nahoru pouze dávají najevo, že se zprávami souhlasí nebo že jí rozuměli a berou ji na vědomí. S tím ale nesouhlasí pětadvacetiletá sociální pracovnice Kim Law. „Jsme lidé a známe slova, která místo toho můžeme použít,“řekla listu New York Post. Doplnila, že když si někdo našel čas na napsání plnohodnotné zprávy, druhý by měl adekvátně odpovědět, nejen pomocí jediného znaku.

Anketa:
Používáš ve virtuální komunikaci emotikony?
Ano, neumím si psaní bez nich představit.
Ne, považuji to za zbytečné.
Záleží na situaci a na tom, s kým si píšu.
Ano, neumím si psaní bez nich představit.
32 %
Ne, považuji to za zbytečné.
5 %
Záleží na situaci a na tom, s kým si píšu.
63 %

Podle jednoho z uživatelů lidé ve vlákně narazili na problém generačního rozdílu v komunikaci. Většina členů diskuze souhlasila s tím, že by se používání emotikonů mělo zrušit v pracovní komunikaci. Podle expertky na etiketu Elaine Swann hrozí, že by mohlo dojít k jejich chybné interpretaci. 

Mezi další emotikony, které uživatelé označili za nevhodné v profesní komunikaci, patřilo srdce. Některým přišlo i horší než zmiňovaný palec nahoru. „Posílání srdíček mám vyhrazené pro rodinu a své nejbližší, v pracovní komunikaci mi jeho posílání přijde zvláštní,“ uvedla jedna z diskutujících.

Zoomer je příslušník generace Z, tedy generace lidí narozených od poloviny 90. let 20. století do roku 2012.
Domů
Sdílet
Diskuse