Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. října 2022 10:12
Čas čtení 1:07

Britská fyzička vytvořila na Wikipedii více než tisíc životopisů neznámým vědkyním. Věda podle ní potřebuje diverzitu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Britská fyzička vytvořila na Wikipedii více než tisíc životopisů neznámým vědkyním. Věda podle ní potřebuje diverzitu
Zdroj: Wikimedia Commons/Lane Hartwell/volně k užití

Jessica Wade začala na Wikipedii psát životopisy těm, kterým se nikdy nedostalo uznání.

Třiatřicetiletá fyzička žijící v Londýně se zasazuje o to, aby více dívek a žen studovalo a pracovalo ve vědě, technologiích, inženýrství a matematice. Svou kampaní na internetové encyklopedii se sama stala „jakýmsi fenoménem“, píše server NBC News.

Již ve svých 20 letech totiž Wade začala psát na Wikipedii životopisy vědkyň a vědců z menšin, kterým se nikdy nedostalo uznání. Do dnešního dne napsala více než 1 600 hesel a pevně věří, že vědkyně a „znevýhodněné“ vědce je třeba podporovat. „Lidé předpokládají, že dívky si nevybírají vědu, protože je neinspiruje. Dívky zájem mají. Jde spíše o to, aby se žáci dozvěděli o různých kariérách ve vědě a aby se k tomu přidali rodiče a učitelé,“ řekla Wade v rozhovoru pro Today. Dodala, že je třeba také zvýšit podíl žen, které u vědy zůstanou.

Britská fyzička Jessica Wade.
Britská fyzička Jessica Wade. Zdroj: Wikimedia Commons/Dave Guttridge/volně k užití

Wiki nerovnosti

Jak popsal v rozhovoru s výkonnou ředitelkou Wikimedia ČR Klárou Joklovou i Refresher, na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. Například na české Wikipedii je podle výsledků nástroje Denelezh přes 121 tisíc článků o mužích a jen 20,8 tisíce o ženách. 

25. března 2022 7:00 Čas čtení 8:04 Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR

Za svou usilovnou činnost získala Jessica Wade několik ocenění a medailí, včetně prestižní medaile Britského impéria. Taktéž ji citoval Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie. Ovšem ne celý „Wiki tým“ s ní byl spokojený. Několik jejích příspěvků ostatní wikipedisté smazali. Jedním z příkladů byla Clarice Phelps, afroamerická jaderná chemička, jejíž vědecký tým objevil nový prvek periodické tabulky prvků. Po důsledné obhajobě příspěvku se ovšem záznam na Wikipedii vrátil.

Sama Wade vyrůstala jako dcera dvou lékařů a k dispozici měla výborné učitele na soukromých školách. V mládí si uvědomila, že většina lidí ale takové štěstí nemá. „Skutečně věřím, že věda je lepší, když ji dělají různorodé týmy,“ popsala.

Domů
Sdílet
Diskuse