Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2022 7:00
Čas čtení 8:04
Lucie Kotvalová

Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR

Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
REFRESHER GENDEROVÁ ROVNOST WIKIGAP WIKIPEDIA
Uložit Uložené

S výkonnou ředitelkou Wikimedia ČR Klárou Joklovou o tom, proč na Wikipedii chybí ženy – v roli protagonistek i v roli vypravěček, jak s tím souvisí imposter syndrom a jak do toho všeho zapadá akce WikiGap.

Na české Wikipedii je podle výsledků nástroje Denelezh přes 121 tisíc článků o mužích a jen 20,8 tisíc o ženách. Právě proto vznikla akce WikiGap, která si klade za cíl genderovou propast na největší internetové encyklopedii zacelit. „Nezapomínejme na významné ženy, nebylo a není jich málo,“ popisuje podstatu akce výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová v rozhovoru pro Refresher.

Na české Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. Čím to?

Jedním z logických důvodů je to, že významní muži mají v historii, z nejrůznějších důvodů, převahu. Tento nepoměr je jasný ukazatel – a neplatí to pouze po českou Wikipedii, je to celosvětový jev. Existuje například zajímavá statistika o ženách narozených v určitých letech. U lidí narozených mezi lety 1800-1850 tvoří biografie žen kolem 7-8 %, ale i u lidí narozených po roce 1950 mají stále výraznou převahu muži – biografie žen tvoří kolem pouhých 17-20 %, takže 80 % biografií je o mužích. Sice to mírně roste, ale stále to nereflektuje realitu naší doby.

Zajímaly by mě ty „logické důvody“, o kterých jste mluvila. Mohla byste je ještě přiblížit?

Není na to výzkum, který bych znala, ale nabízí se samozřejmě poměr mužských a ženských editorů Wikipedie. Ženy tvoří pouze 10-15 % z celkového počtu editorů. Zkušený editor je schopný psát o lecjakém tématu, ale začínající editoři si logicky vybírají témata, která jsou jim blízká. A jelikož většinu editorů tvoří bílí muži mezi 20-35 lety, tak jejich oblasti zájmu budou více technické, sportovní. Pokrytí prvoligových fotbalistů určitě neodpovídá pokrytí prvoligových fotbalistek. Proto chceme poukázat na ten fakt: ‚Nezapomínejme na významné ženy, nebylo a není jich málo.‘ I naše výzva ukazuje, že je stále velká řada významných žen, o kterých na Wikipedii článek chybí.

Rozhodně mi od malička nikdo neříkal, že mohu být kýmkoli budu chtít. Přestože jsem tu možnost třeba měla.

Jsou za tím i nějaké systémové chyby? Protože ženám byl například do veřejného prostoru často znemožňován přístup – například ve Švýcarsku mají ženy volební právo až od roku 1971.

Ano, logicky, ale nejsem sociolog. Určitě na to má vliv společenská nerovnováha, přeci jenom v těch významných či vedoucích pozicích je i dnes více mužů. Existují i výzkumy, proč je v technických oborech převaha mužů nad ženami, přestože to samozřejmě nesouvisí například s inteligencí. Takže ano, tyto faktory tam určitě hrají roli, jen je nejsem schopná dobře interpretovat, abych nezaváděla.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112305 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč podíl žen na editování Wikipedie není vyšší než 15 %
  • Proč je důležité příběhy žen vyprávět
  • Jak se mohu zapojit do snahy o gendrovou rovnost na Wikipedii
  • Jaké méně známé příběhy žen Klára Joklová doporučuje k přečtení
Domů
Sdílet
Diskuse