Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vojtěch Vanda
18. října 2022 v 15:49
Čas čtení 1:15

Ukrajina čelí ruským útokům na energetickou infrastrukturu. Hoří Kyjev, Dnipro i Záporoží

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajina čelí ruským útokům na energetickou infrastrukturu. Hoří Kyjev, Dnipro i Záporoží
Zdroj: TASR/AP

Útoky, které v posledních hodinách směřuje Rusko na Ukrajinu, jsou cíleny na energetickou infrastrukturu, která je klíčová pro přežití tamních obyvatel.

Bez elektřiny, ale také bez vody. Některá velká města a další oblasti na Ukrajině zůstávají bez proudu a dalších základních potřeb k žití. Mohou za to úterní ustavičné útoky ze strany Ruské federace. Byla zasažena oblast Záporoží, Dnipro, ale také hlavní město Kyjev, kde při ostřelování přišli dva lidé o život.

18. října 2022 v 13:38 Čas čtení 0:55 Zelenskyj vydává sbírku válečných projevů. Vyzývá svět k boji za svobodu Zelenskyj vydává sbírku válečných projevů. Vyzývá svět k boji za svobodu

BBC dále uvádí, že Ukrajina čelí masivním blackoutům. S odkazem na prohlášení prezidenta Volodymyra Zelenského bylo 30 % ukrajinských elektráren zničeno. Ukrajinská energetická firma DTEK ohlásila, že dvě z jejích tepelných elektráren byly poškozeny. Při útoku zemřel jeden pracovník a šest jich bylo zraněno.

Město Žytomyr bylo odříznuto od elektřiny i vody a dvě budovy elektrické infrastruktury byly zasaženy v Dnipru. Vše se odehrává jen 24 hodin poté, co Kyjev informoval o útoku sebevražedných dronů z Íránu využívaných ruskou armádou, které mají na svědomí pět lidských životů v Kyjevě a čtyři ve městě Sumy.

Ukrajina volá po protivzdušných systémech

Již před týdnem se diskutovalo o tom, že by Ukrajina měla získat první protivzdušný systém IRIS-T od německého ministerstva obrany, které tím chtělo reagovat na velký ruský útok na tamní města včetně Kyjeva, na který 10. října dopadly rakety poprvé od zahájení invaze. Informovali jsme o tom, že první z nich měl dorazit v rámci dnů, tedy ještě minulý týden. 

18. října 2022 v 9:23 Čas čtení 0:44 V Rusku se zřítilo armádní letadlo na obytnou budovu. Zemřelo 13 lidí, piloti se katapultovali V Rusku se zřítilo armádní letadlo na obytnou budovu. Zemřelo 13 lidí, piloti se katapultovali

Nyní se zdá, že se zasaženou infrastrukturou je získání obranného systému proti raketám ještě palčivější. Po úterních útocích je bez elektřiny také dalších 11 vesnic u Žytomyru a je ostřelován i Charkov. Podle britského ministerstva obrany se jedná o léčení frustrace ruské strany a snahu o snížení morálky Ukrajinců, jejichž síly dokázaly během září získat zpět pod kontrolu velkou část okupovaného území.

Domů
Sdílet
Diskuse