Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
10. října 2022 v 16:16
Čas čtení 1:30

Německo pošle Ukrajině v reakci na ruský útok první protivzdušný systém IRIS-T

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Německo pošle Ukrajině v reakci na ruský útok první protivzdušný systém IRIS-T
Zdroj: Getty Images/John Keeble

Jednání dal do pohybu pondělní útok Ruska na Kyjev a další města, jež byla zasažena raketami. Německý protivzdušný systém IRIS-T, o který Ukrajina žádala od začátku invaze, by do země měl dorazit co nejdříve.

První německý protivzdušný systém IRIS-T by měl být co nejdříve poslán na Ukrajinu. Uvedla to německá ministryně obrany Christine Lambrecht na Twitteru instituce. Jedná se o reakci na Putinův útok na Kyjev a další města na Ukrajině, jenž má být odvetou za odpálení Kerčského mostu na Krymu, k němuž se však ukrajinská armáda nepřihlásila. 

10. října 2022 v 8:43 Čas čtení 1:03 Putin vyzval k odplatě za Kerčský most. Z Kyjeva se ozývají mohutné výbuchy Putin vyzval k odplatě za Kerčský most. Z Kyjeva se ozývají mohutné výbuchy

Dodávka prvního systému by měla dorazit během dnů. „Nedávné ruské raketové útoky na Kyjev a další města ukazují, jak důležitá je schopnost protivzdušné obrany pro sebeobranu Ukrajiny,“ uvedlo německé ministerstvo obrany.

V pondělí otřásly raketové útoky celou Ukrajinou a zejména Kyjevem, na nějž dopadly rakety poprvé po měsících od začátku invaze. Jak jsme tě informovali, k výbuchům došlo kolem 8:15 hodin místního času, přičemž zhruba hodinu předtím se v ukrajinském hlavním městě rozezněly sirény pro letecký poplach. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička došlo k explozím přímo v centru Kyjeva, ale také u několika vládních úřadů.

Ukrajina již od 24. února, kdy Rusko odstartovalo invazi útoky na velká města Ukrajiny, žádá mezinárodní společenství o efektivní protiletadlovou obranu. Jednání probíhala například s Izraelem, který proti teroristickým výpadům palestinských ozbrojených skupin využívá na obranu měst a infrastruktury protivzdušný systém Železná kopule s raketami SPIKE. Izraelská strana však tento nákup blokovala.

IRIS

Nakonec dostala ukrajinská strana příslib prodeje systému IRIS-T, což je, podle stanice ntv.de, rozdílová zbraň. Proč? Jedná se o jeden z nejmodernějších protivzdušných systémů, který dokáže operovat ve 360° a sestřelovat jak rakety, tak letadla, vrtulníky či drony až ve 25 kilometrech. Dolet rakety je 40 kilometrů. 

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:42 „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně

Výrobcem systému je firma Diehl Defence, která tento systém dosud prodávala do zahraničí. Nákup si zařídily země jako Švédsko, Norsko a Egypt, mezi vážnými zájemci je Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Německá armáda používá rakety IRIS vzduch-vzduch, které nesou obvykle bitevníky, Ukrajina by měla obdržet systémy země-vzduch.

Využití systému je různorodé. Při náletech nepřítele se dokáže pomocí radaru zaměřit na cíle, které chtějí bombardovat civilisty i vojenské cíle. Získání těchto systémů by mohlo napomoci k mnohem větší obranyschopnosti země, podobně jako tomu bylo v době, kdy získala raketové systémy HIMARS.

Domů
Sdílet
Diskuse