Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 18:34
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

Ukrajina chce od Izraele protiraketový systém Železná kopule. Má chránit města i vojenské objekty

Ukrajina chce od Izraele protiraketový systém Železná kopule. Má chránit města i vojenské objekty
Zdroj: Getty Images/Fatima Shbair
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ IZRAEL UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevgenij Korničuk předeslal, že Ukrajina má zájem o systém Iron Dome (Železná kopule) i rakety SPIKE, Izrael však dodávky blokuje.

Ukrajina by ráda získala protiraketový systém Železná kopule (Iron Dome) na ochranu civilních i vojenských objektů společně s raketami SPIKE. Izrael se však zdráhá nákup posvětit, uvedl ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevgenij Korničuk, přestože podle jeho slov s ním Amerika problém nemá. Vyzval proto Izrael, aby „vystoupil z komfortní zóny a podíval se realitě do očí,“ informuje The Jerusalem Post.

Doporučeno
Ruský soud zakázal zveřejňovat seznamy mrtvých vojáků. Údajně rozvracejí mravnost Ruský soud zakázal zveřejňovat seznamy mrtvých vojáků. Údajně rozvracejí mravnost 8. června 2022 16:25

Ukrajina již minulý týden byla velmi blízko nákupu protitankových střel SPIKE od Německa, a jak uvedl Korničuk, i Spojené státy daly k nákupu povolení. Jenže Izrael řekl ne. Výrobcem těchto raket je totiž izraelská firma Rafael Advanced Defense Systems, která zbraně dodala již do 18 států Evropské unie a členů NATO.

Největší silou systému SPIKE je jeho všestrannost. Dá se s ním útočit napřímo nebo i ze střední vzdálenosti pomocí koordinátorů. Jeho dostřel je 32 kilometrů a je hodně účinný i proti metrovému pancéřování. Navíc může být odpálen jak z vrtulníků, tak z lodí, vozidel nebo ze země. Je navržen tak, aby dokázal bojovat s moderními zbraňovými systémy pomocí přímého zacílení prostřednictvím sítě souřadnic, což z něj dělá jednu z mála takových střel na světě.

Nicméně tím, že Izrael nadále vetuje dodávky zbraní na Ukrajinu, roste také celková frustrace obránců ruské invaze. Korničuk se domnívá, že Izrael nechce mít s válkou nic společného. „Ukrajina byla téměř úplně odstraněna z izraelského tisku. Takže už žádná válka není,“ uvedl.

Ukrajina
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Prodej Železné kopule není reálný

Ukrajinský velvyslanec nicméně stále pokračuje ve vyjednávání a doufá, že se postoj izraelské vlády změní. Tamní tisk spekuluje, jaké možnosti by se v případě prodeje zbraní na Ukrajinu objevily. Prakticky s jistotou uvádí, že prodej Železné kopule není reálný kvůli regulacím týkajícím se vývozu obranných prostředků, které země podepsala s Amerikou.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Co by eventuálně stálo za úvahu, je prodej systému Davidův prak (David's Sling) nebo systému SPYDER, který již vlastní i Česká republika. Pomocí elektrooptiky a bezdrátové datové komunikace může systém zasáhnout více hrozeb současně až na vzdálenost 80 km za všech povětrnostních podmínek. To by ale Izrael musel být ochotný nabídnout systém k prodeji.

Dosud bylo z Izraele na Ukrajinu odesláno jen 2000 helem a 5000 neprůstřelných vest, přestože se země domluvily na 20 tisících kusech. Nefunguje zde ani lékařská pomoc, přestože Izrael vede ve vývoji protéz. Diskuze prý probíhají již měsíc, avšak bezvýsledně.

Domů
Sdílet
Diskuse