Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 16:25
Čas čtení 1:18
Vojtěch Vanda

Ruský soud zakázal zveřejňovat seznamy mrtvých vojáků. Údajně rozvracejí mravnost

Ruský soud zakázal zveřejňovat seznamy mrtvých vojáků. Údajně rozvracejí mravnost
Zdroj: TASR/Alexei Ivanov/Russian Defense Ministry Press Service via AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Přestože ruská média získávala jména padlých vojáků na Ukrajině z volně dostupných zdrojů, ruský soud zakázal, aby je zveřejňovala v seznamech. Tato činnost je údajně v rozporu s Putinovým výnosem o utajení ztrát ruské armády.

Ruská média nebudou moci zveřejňovat jména padlých vojáků na Ukrajině v seznamech. Rozhodl o tom ruský okresní soud v Kaliningradské oblasti. Dle jeho mínění se jedná o porušení výnosu o utajení ztrát ruské armády prezidenta Vladimira Putina, přestože média jména zveřejňovala z volně dostupných zdrojů, nejčastěji z oficiálních prohlášení lokálních autorit. Některá regionální média tak musela seznamy smazat, informuje iROZHLAS.cz s odkazem na ruský web Kommersant.

Doporučeno
Vladimir Putin: Inflace v Rusku klesla na nulu a nezaměstnanost dosáhla historicky nejnižších čísel Vladimir Putin: Inflace v Rusku klesla na nulu a nezaměstnanost dosáhla historicky nejnižších čísel 7. června 2022 19:16

Vzruch kolem zveřejňování padlých vyvolala „stránka paměti“ vytvořená pskovským serverem 60.ru jako vzpomínka na zemřelé rodáky z oblasti. To se ale nelíbilo vojenské prokuratuře Baltského loďstva ruského vojenského námořnictva, jež podala žalobu. A i přesto, že server vycházel z volně dostupných informací, soud prohrál.

Prokuratura měla totiž podezření na špionáž, porušení státního tajemství a ochranu osobních údajů, a dokonce i na nezákonné šíření údajů o soukromém životě či porušení rodinného tajemství. Ruský soud proto nakonec rozhodl v prospěch vojenské prokuratury s tím, že zveřejnění těchto informací „rozvrací základy ústavního zřízení a mravnosti“.

Rozhodnutí se stalo precedentem. Nejenže server 60.ru svůj seznam smazal, ale v různých dalších sporech musela média, co se zveřejňování informací o padlých ruských vojácích týče, ustoupit. I tak se ale najdou právníci, podle nichž soud zakročil nepravomocně, jelikož se prezidentův výnos o utajení armádních ztrát týkal jen válečných dob. A Rusko s Ukrajinou oficiálně ve válce není. Výnos byl proto rozšířen i na „speciální operace“.

Počty ztrát se různí

Samotná čísla o tom, kolik ruských vojáků od začátku války na Ukrajině 24. února padlo, se výrazně liší. Ukrajinská armáda, respektive generální štáb, zveřejňuje nová čísla každým dnem. Dle jeho počtů už zde mělo přijít o život 31 500 vojáků, což je ale číslo, o němž experti hovoří, že je nadsazené.

Druhý extrém ale zase hlásí Kreml. Moskevská vláda totiž ztráty ohlásila jen dvakrát. Poslední oficiální číslo je 1351 zabitých vojáků.

Domů
Sdílet
Diskuse