Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
23. října 2022 11:00
Čas čtení 4:50

Jak se doma zahřát a šetřit peníze? Vyzkoušeli jsme to a sepsali tipy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jak se doma zahřát a šetřit peníze? Vyzkoušeli jsme to a sepsali tipy
Zdroj: Unsplash/Julian Hochgesang/volně k užití

Vyzkoušeli jsme a sepsali tipy, jak se doma zahřát bez toho, aby se pouštělo topení. Jak problémy s chladnými místnostmi co nejvíce minimalizovat?

S přicházející zimou, zdražováním a zmatky ohledně cen energií začíná spousta z nás řešit, jak se během krize co nejlevněji a nejefektivněji doma ohřát. Především ohledně vytápění panuje chaos. Vláda sice zastropovala ceny energií, ale ty zůstávají i tak drahé. Maximální cenu za kWh plynu nastavila vláda na 3 koruny a elektřiny na 6 korun. V roce 2018 se přitom ta samá jednotka za plyn pohybovala okolo 1,48 koruny a za elektřinu okolo 4 korun. Vezmeme-li v potaz, že jednotek kWh protopíme za rok desítky až stovky, jedná se o výrazný finanční rozdíl.


I přesto, že extrémní zálohy na energie, které některým přišly, budou dodavatelé muset podle nového zastropování do listopadu upravit, stále platí, že můžete zálohy přesáhnout a dostat na konci roku nedoplatek, nebo naopak, když budete energiemi šetřit, můžou se vám peníze vrátit, případně se do záloh snadno vejdete. 

Jak se zahřát a ušetřit?

V souvislosti s topením se společnost před dvěma měsíci vyděsila, když vláda připravila vyhlášku na stav energetické nouze, která by počítala s maximálním vytápěním domácností na 18 stupňů Celsia. „V případě vyhlášení předcházení stavu nouze v teplárenství bude na základě této navrhované změny možné teplotu, která je nyní stanovena v průměru na 20 stupňů Celsia, mírně snížit,“ uvedl tehdy k vyhlášce mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu David Hluštík. 

peněženka bankrot
Zdroj: Flickr/Jernej Furman/volně k užití


I přesto, že vyhláška v platnost zatím nevzešla, ve školách a na úřadech se už teploty snižují a vláda to doporučuje i domácnostem. Teplota snížená o tři stupně snižuje spotřebu až o 0,90 MWh, což může znamenat úsporu přes 2 900 korun ročně. Především ve studentských bytech se nyní obyvatelé snaží šetřit ještě víc a mnozí topení ještě nezapnuli, a pokud ano, pouze minimálně. 


Ve společných domácnostech je topení často problém a nastavená teplota nemusí vyhovovat všem nájemníkům. Přidat pár stupňů na topení však může ve spolubydlení znamenat neshody.

6. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 6:44 Co se vlastně děje s cenami energií? S experty odpovídáme na 7 nejčastějších otázek Co se vlastně děje s cenami energií? S experty odpovídáme na 7 nejčastějších otázek

„Bydlíme s dalšími třemi lidmi ve starém bytě, který skoro nejde vytopit. Už teď v říjnu mám pořád studené ruce, chodím v mikině a i tak je mi zima. Když jsem ale chtěla zapnout topení, ostatní spolubydlící s tím měli kvůli cenám energií problém, a na bytě tak vznikl konflikt,“ uvádí studentka Anna, která bydlí v Praze ve spolubydlení ve starém činžovním domě. Problémy se zimou doma neřeší sama. Chladnější domácnosti s sebou navíc přinášejí i další úskalí, jako je prádlo, které velmi dlouho schne, ale také větší náchylnost k plesnivění zdí.

Vyzkoušeli jsme a sepsali tipy, jak se doma zahřát bez toho, aby se pouštělo topení, a tak se problémy s chladnými místnostmi co nejvíce minimalizovaly.


Chlad v místnosti nepřináší pouze diskomfort pro své obyvatele, ale způsobuje také větší náchylnost k vlhkosti místností a tím také k plesnivění stěn. Pokud užíváš vonné difuzéry, schovej je radši na léto, jakákoliv vzdušná vlhkost chladné místnosti škodí. Zkus místo nich svíčky nebo vonné tyčinky. 

Domů
Sdílet
Diskuse