Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková TASR
19. října 2022 15:37
Čas čtení 1:34

Putin vyhlásil stanné právo v zabraných ukrajinských oblastech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Putin vyhlásil stanné právo v zabraných ukrajinských oblastech
Zdroj: TASR/AP

Stanné právo na čtyřech anektovaných územích by úřadům umožnilo zavést zákaz vycházení, zabavit majetek, násilně přesídlit obyvatele do jiného regionu, uvěznit imigranty bez dokladů, zřídit kontrolní stanoviště a zadržovat lidi až na 30 dní.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil ve středu stanné právo v ukrajinských oblastech, které Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo. Moskvě to umožní zpřísnit kontrolu na těchto územích. Tisková agentura TASR o tom informuje na základě zpráv agentur AFP a AP.

„Podepsal jsem dekret o zavedení stanného práva v těchto čtyřech subjektech Ruské federace,“ řekl Putin v televizním vysílání ze zasedání ruské Rady bezpečnosti. Kreml následně zveřejnil usnesení, podle kterého stanné právo začne platit ve čtvrtek ráno.

Stanné právo je mimořádné opatření státní moci, které v mimořádných situacích omezuje vybraná občanská práva. Cílem takového kroku je odstrašení od páchání zločinů, které za dané situace hrozí, jsou společensky nebezpečné anebo se rozmáhají.


Putin také oznámil, že Ruskem dosazení lídři okupovaných regionů získají mimořádné bezpečnostní pravomoci, které však blíže nespecifikoval. Neupřesnil ani to, jaká další opatření budou podniknuta na základě stanného práva. Z ruské legislativy podle AP vyplývá, že na těchto územích může být omezeno cestování a veřejné shromažďování, zpřísněná cenzura a rozšířená pravomoc bezpečnostních složek.


Prohlášení stanného práva by podle očekávání měla ještě ve středu schvalovat horní komora parlamentu, Rada federace. Putin také oznámil, že vydal dekret omezující pohyb do až osmi ruských regionů v blízkosti Ukrajiny. Jde o Krasnodarský kraj, Belgorodskou, Brianskou, Voroněžskou, Kurskou a Rostovskou oblast, jakož i Krym a Sevastopol, které Rusko anektovalo v roce 2014.

Rostoucí hněv

The New York Times uvádí, že to je poprvé, co od druhé světové války Kreml vyhlásil stanné právo – což je pozoruhodné v situaci, kdy Putin nadále nazývá svou invazi na Ukrajině spíše „zvláštní vojenskou operací“ než válkou.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Stanné právo na čtyřech anektovaných územích by úřadům umožnilo zavést zákaz vycházení, zabavit majetek, násilně přesídlit obyvatele do jiného regionu, uvěznit imigranty bez dokladů, zřídit kontrolní stanoviště a zadržovat lidi až na 30 dní.

Samostatná vyhláška umožňuje zavést výrazně přísnější opatření v regionech po celém Rusku, včetně Moskvy, a to za účelem přísnější kontroly zařízení kritické infrastruktury, veřejné dopravy a komunikací. Přichází to v době, kdy se Putin potýká s rostoucím hněvem kvůli tomu, že povolal cca 300 000 záložníků do bojů na Ukrajině.


Putin podepsal v říjnu dokumenty o přičlenění čtyř ukrajinských oblastí. Učinil tak po zmanipulovaných referendech na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny, která stejně jako anexe těchto oblastí nebyla mezinárodně uznána.

Domů
Sdílet
Diskuse