Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
22. října 2022 14:30
Čas čtení 5:43

Všichni jsme Tepláreň! Česká queer komunita volá proti hate speech, nerovnému zacházení i nuceným sterilizacím

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Všichni jsme Tepláreň! Česká queer komunita volá proti hate speech, nerovnému zacházení i nuceným sterilizacím
Zdroj: Adriána Ingeli

„Nenechme smrt Juraje a Matúše být jen další zapomenutou událostí, instagramovým postem nebo statistikou. Jejich smrt musí být spouštěčem ke změně,“ uvedli organizátoři akce Nebudeme mlčet k pochodům v šesti městech ČR. Přinášíme ti reportáž z Prahy.

„Myslím si, že negativní výroky politiků na adresu manželství pro všechny podporují nenávist vůči LGBTQ lidem,“ řekla Refresheru Justina. Ta se společně s téměř dvěma tisíci dalších lidí sešla v pátek večer k připomínce smrti dvou mladých queer lidí, již byli minulý týden zavražděni v bratislavském baru Tepláreň.

Jednalo se o akci, která se pod názvem Nebudeme mlčet odehrávala ve stejný čas i v Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni a Opavě. Smuteční pochod se spojil s protestem za svobodu a bezpečí všech členů LGBTQIA+ komunity. Zároveň šlo o výraz sounáležitosti a vzájemnou podporu všech, kteří to v posledních dnech potřebují. 

Ve svých proslovech řečníci vzpomínali na vyhaslé životy obou mladých lidí, ale také upozorňovali, že násilí na queer lidech tu bylo vždy a že i po tragédii, která se minulou středu stala, stále pokračuje. Speakeři také apelovali na politiky, aby začali jednat, brali teroristický útok jako spouštěč ke změně a narovnání práv LGBTQIA+ lidí a nečekali na další tragédii. 

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Lidé se na pochod organizovaný spolky Pluskolektiv, Transparent, Kolektiv 115 nebo iniciativou Nemusíš to vydržet a dalšími začali scházet v šest večer před pražským Rudolfinem, krátce poté vystoupili první řečníci. Většinou se příchozí oblékli do tmavých barev a jediné, co z davu vyčnívalo, byly lampiony a duhové vlajky. Důvody příchodu se u jednotlivých účastníků většinou nelišily. „Jsme také lidi, chceme stejná práva a neměli bychom být trestaní za to, že chceme mít rádi toho, koho chceme mít rádi, není na tom nic špatného a je to přirozené,“ vzkazuje přes Refresher vládě Radovan, jeden z příchozích.

Pochod proti násilí na LGBTQPochod proti násilí na LGBTQPochod proti násilí na LGBTQPochod proti násilí na LGBTQ
Zobrazit galerii
(21)

Projevy řečníků se nesou ve stejném duchu. Karolína Nodesová, předsedkyně spolku Most Pride, vzpomínala, jaké to bylo letos na severu Čech organizovat první queer akci. „Vyhrožovali mi, že na mě přijdou v kuklách s tyčemi, že se mi stane to stejné, co té (spálené) vlajce. Okamžitě jsem podala trestní oznámení, ale bohužel i na policii jsem měla silně negativní zkušenost. Policista, který mě vyslýchal, mou zkušenost znevažoval, ptal se mě, kde přesně z těch zpráv vyplývá, že vyhrožují právě mně? Oslovoval mě údajně poškozená,“ uvedla Nodesová.

S dalším projevem se například připojila také Nela Kozojedová, snoubenka aktivistky Lenky Králové, která se nemohla dostavit kvůli péči o nemocnou matku. „Tohle je rodina,“ řekla Kozojedová a připomněla, že LGBTQIA+ lidé potřebují narovnat práva ve třech zásadních oblastech. Jsou jimi zrušení povinné sterilizace trans osob, manželství pro všechny a adekvátní ochrana před nenávistnými útoky a hate speechem. 

Tři body, o kterých mluvila Nela Kozojedová, jsou součástí výzvy Společně proti nenávisti. Jde o otevřenou výzvu vládě a Parlamentu ČR k tomu, aby byly přijaty tři konkrétní kroky, které zajistí lepší ochranu LGBT+ rodinám. Naše redakce také připojila podpis k této výzvě a udělat to můžeš i ty na tomto odkaze.
Pochod proti násilí na LGBTQ
Zdroj: Adriána Ingeli

Pochod se za doprovodu písně Dancing on my own vydal na Hradčanskou k ambasádě Slovenské republiky. Během celého průvodu vezli organizátoři v nákupním vozíku sound systém, ze kterého vyhrávala taneční a energetická hudba, která se nezasvěceným mohla zdát, že neladí ke smutečnímu pochodu s lampiony. Hudba však nesla svůj význam a symboliku.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Ten playlist se jmenuje Queer resistence a hodně z těch písniček pochází z klubové rezistence od interpretů a interpretek, kteří jsou třeba trans nebo pro queer scénu moc znamenají. Jak bylo řečeno v jednom z projevů, hodně často se mohli lidé bezpečně potkávat jenom v prostředí klubu a právě i v prostředí klubu Tepláreň, který měl být bezpečný, se stala tragédie. Takže proto klubová hudba,“ uvedl pro Refresher Lala za Pluskolektiv.

Ve chvíli, kdy se průvod dostal před Velvyslanectví SR, začalo druhé kolo projevů. Mezi příchozími byla cítit naštvanost i smutek. V druhém bloku projevů vystoupila nejprve Julka Sirotiaková z Light* kolektivu ze Slovenska a připomněla, že queer komunita stále není v bezpečí. „Naši kamarádku zbili ve vlaku slovanisti, protože na sobě měla duhovou stužku. V sobotu v jedné bratislavské restauraci někdo napadl dvojici mužů, protože se líbali. Vedoucí podniku dvojici následně vykázal a k bagatelizaci násilí byla přivolána policie. Policie Slovenské republiky na sociálních sítích uvedla, že její složky chrání každého. Naše zkušenosti ukazují, že policie často lidem ohroženým násilím nepomáhá, ale naopak jejich situaci zhoršuje,“ apelovala Julka. 

Pochod proti násilí na LGBTQ
Zdroj: Adriána Ingeli

Poté přečetla projev, který měl na bratislavském pochodu Roman Samotný, majitel klubu Tepláreň a přítel Juraje Vankuliče a Matúše Horvátha. 

Projev Romana Samotného – majitele klubu Tepláreň

Teď jsme měli být v Teplárni a připravovat se na páteční večer. Je to ten sladký okamžik, kdy zapomenete na starosti světa a jen se bavíte s nějakým tím ginem tonikem. Smějete se a užíváte si blízkosti lidí, které máte rádi. Teď jsme měli být v Teplárni, ale když tu stojím, krvácí mi srdce. A mnohým z vás též... Ve středu vrah chladnokrevně popravil dva mé blízké a postřelil moji kamarádku. Provinili se tím, že se narodili jako LGBTI+ a že ve 21. století seděli venku na lavičce v centru hlavního města země Evropské unie.

Kam jsme se jako země dostali? Nenávist je normou, vulgarita je každodenní součástí našeho slovníku. Všude, kam se podíváte, je otrávená studna hoaxů, konspirací a lží. A lidé z ní pijí – nejprve trochu, pak víc a víc a víc. Otráví jejich úsudek, mysl i srdce. To, co se stalo ve středu v Teplárni, je toho důsledkem. Jako LGBTI+ aktivisté na to léta upozorňujeme a děláme vše pro to, aby to nedošlo tak daleko. Dělali jsme, co jsme mohli, ale bylo nás málo a nemohli jsme čelit systematickému úsilí velké části společnosti vymazat nás z veřejného prostoru.

Biskup řekl, že naše polibky do vysílání RTVS nepatří, protože bychom tím dětem ublížili. Poslanec nám chtěl dát k nohám mlýnské kameny a hodit nás do vody. Ten samý chce zakázat, aby se o nás ve školách cokoliv říkalo. Další chce zakázat symbol naší duhové vlajky na veřejných budovách. Čelíme systematické snaze vymazat nás z veřejného prostoru.

Od symbolické snahy o naše vymazání je to už jen krůček k té fyzické. Máte krev na rukou, vy všichni a všichni ti, kteří nás chtěli léta vykázat z veřejného prostoru. Zaseli jste nenávist a plodem této nenávisti je smrt dvou lidí. A spoluviníky jste i vy, kteří jste léta mlčeli a nechali své bližní, aby na nás útočili a zraňovali nás. Mlčíte a necháváte zlo růst. A mnozí, mnozí z vás mlčí proto, že v hloubi duše nepovažují LGBTI+ lidi za sobě rovné. S pýchou jste nás považovali za něco méně.

Mnozí říkají, že LGBTI+ lidé jsou ideologií. Já jsem ale viděl krev svých blízkých na chodníku. Viděl jsem jejich rozstřílená těla, žádnou ideologii. Svědčím ve jménu zabitého Matúše. Svědčím ve jménu zabitého Juraje. Svědčím ve jménu postřelené Radky. Prosím, svědčte v jejich jménu i vy. Každý a každá z vás má svůj hlas, který musí být slyšet.

Mnozí z vás mi říkají, abych Tepláreň nezavíral. To vám v tuto chvíli slíbit nemohu. Nejde jen o to, zda Tepláreň zavřu, ale zda bude Tepláreň pokračovat ve vašich srdcích. Každý z vás může být tou Teplární. 
Jen společně můžeme zastavit nenávist. Díky vám a vašim hlasům láska zvítězí.

Během toho, co Julka četla projev Romana Samotného, slzel téměř každý. Když jeho projev ukončila slovy: „Jen společně můžeme zastavit nenávist. Díky vám a vašim hlasům láska zvítězí,“ začal dav před ambasádou křičet a tleskat a mezi tím vším skandovat „všichni jsme Tepláreň“.

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

Během toho, co si lidé otírali slzy, vystřídali Julku řečníci, kteří připomněli sílu, kterou queer komunita oplývá, a sílu, která spočívá ve vzájemné podpoře, držení při sobě a ve „vybrané rodině“. 

Pochod proti násilí na LGBTQ
Zdroj: Adriána Ingeli


„Nechceme se rozejít ve smutku, protože smutek otevírá dveře beznaději. Každý z nás, který je součástí naší komunity, si zaslouží být opěvován, zasloužíme si radost, kterou se nám mnozí snaží upřít. My ale tvrdohlavě odmítáme nechat tyto nenávistné hlasy vyhrát, a proto, než se rozejdeme, si pojďme připomenout, kdo jsme. Otevíráme teď prostor radosti a lásce. Chceme se smát, chceme tančit, chceme se milovat a být jeden druhému oporou,“ řekli na závěr organizátoři. DJ Kewu potom na hodinu a půl proměnil ulici před ambasádou v taneční parket, na kterém se tančilo, voguovalo, smálo se a hořkost a bolest, kterou příchozí cítili, tak mohla vystřídat láska k hudbě, ke své kultuře a oslava vlastní identity.

Chceš také podpořit queer komunitu? Nelíbí se ti, že naše zákony nutí naše občany do sterilizací nebo že duhové rodiny nemají zákonnou oporu?
Přijď ve středu 26. 10. v 18 hodin na Václavské náměstí, kde na akci Společně proti nenávisti promluví zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, novinář Filip Titlbach, hudebník Vladimir 518, influencer Karel "Kovy" Kovář, mladý delegát České republiky při OSN a člen vládního Výboru pro sexuální menšiny Kryštof Stupka a další. Ale nebudou to jenom projevy, můžeš se těšit i na živou hudbu. Více o výzvě Společně proti nenávisti se dozvíš zde.
Domů
Sdílet
Diskuse