Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
1. listopadu 2022 8:13
Čas čtení 1:50

Začíná Movember, měsíc osvěty o mužském fyzickém a psychickém zdraví

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Začíná Movember, měsíc osvěty o mužském fyzickém a psychickém zdraví
Zdroj: Unsplash/Parker Coffman

Nechat si narůst knírek jakékoliv hustoty a tvaru může každý. Podporou Movemberu se může prohloubit debata o mužském zdraví i mezi tvými známými.

Listopad se nese ve znamení osvěty o mužích a jejich fyzickém i duševním zdraví. Movember je každoroční charitativní akce, která upozorňuje na problematiku mužských onemocnění, jimiž jsou rakovina varlat a rakovina prostaty, společně s důrazem na problematiku sebevražd. Zapojit se do ní může prakticky každý, komu raší knír. 

18. října 2022 20:55 Čas čtení 1:28 Co ti způsobuje ranní erekci? „Erotické sny“ s tím nemají mnoho společného, tvrdí vědci Co ti způsobuje ranní erekci? „Erotické sny“ s tím nemají mnoho společného, tvrdí vědci

Ohol se, zapoj se do projektu a nech si narůst knír. Majestátní, řídký, krátký, dlouhý... na tom vlastně nezáleží. Proč? Protože růstem ochlupení pod nosem zvýšíš povědomí o mužském zdraví, a to jak fyzickém, tak psychickém. A kdokoliv se tě na tvůj nový zevnějšek zeptá, můžeš mu vysvětlit, o co jde. 

Do akce se můžeš zapojit registrací na stránce nadačního fondu Muži proti rakovině organizace Movember, která od roku 2003 šíří celosvětově osvětu o mužském zdraví. V počátcích kampaně se do ní zapojilo 30 osob, v posledních letech se účinkující počítají v milionech. Jedná se o úctyhodné číslo, nicméně pořád se dá udělat víc.

Jak na to?

Pokud má člověk chuť se zúčastnit, musí udělat jen pár základních kroků. První z nich je se 1. listopadu, tedy dnes, oholit dohladka a registrovat se na movember.com. Celý měsíc se pak člověk zapojený do projektu musí starat o svůj knír, který musí být pravý – což znamená žádné podvádění, žádné bradky nebo nalepovací knírky. Díky změně image je jednodušší navázat s lidmi kontakt a šířit povědomí o výše zmíněných problémech, na něž se mohou i skrze aplikaci vybrat nějaké finanční prostředky. A konečně, pravidlo číslo pět velí, že se dotyčný musí chovat jako pravý gentleman.

Proč jsou finanční prostředky důležité? Movember tvrdí, že od roku 2003 financovala více než 1 250 projektů zaměřených na zdraví mužů po celém světě. Zavázala se také k tomu, že do roku 2030 sníží počet předčasných úmrtí mužů o 25 %.

Česko a mužské zdraví

Konkrétně Česká republika nevybočuje ze smutných statistik sebevražd. Český statistický úřad informuje o alarmujících počtech sebevražd mužů: „Tendenci ukončit svůj život sami měli vždy výrazně vyšší muži než ženy. Počet sebevražd mužů byl po celou 2. polovinu 20. století minimálně dvojnásobný ve srovnání s počtem sebevražd žen. V druhé polovině devadesátých let se převaha mužů zvýšila na trojnásobek, od roku 2004 každoročně přesahuje čtyřnásobek počtu žen,“uvedl.

Momentálně připadne na jednu sebevraždu ženy 4,2 sebevraždy mužů a čísla nadále rostou. 

Co se fyzického zdraví týče, iniciativa Movember se zaměřuje zejména na rakovinu prostaty, která se projevuje spíše u starších mužů, a rakovinu varlat, která se nevyhýbá ani těm nejmladším.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Jak se kontrolovat a co dělat v případě, kdy muž cítí, že je něco v nepořádku, se snaží do české společnosti dostat i organizace Loono, která v rámci své iniciativy #prsakoule učí veřejnost samovyšetření prsou a varlat.

Pokud máš zájem o samovyšetření a nevíš, jak na to, koukni na stránky Loono. Základní informace o problematice výše zmíněných rakovin najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse