Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. listopadu 2022 v 8:13
Čas čtení 1:50

Začíná Movember, měsíc osvěty o mužském fyzickém a psychickém zdraví

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Začíná Movember, měsíc osvěty o mužském fyzickém a psychickém zdraví
Zdroj: Unsplash/Parker Coffman

Nechat si narůst knírek jakékoliv hustoty a tvaru může každý. Podporou Movemberu se může prohloubit debata o mužském zdraví i mezi tvými známými.

Listopad se nese ve znamení osvěty o mužích a jejich fyzickém i duševním zdraví. Movember je každoroční charitativní akce, která upozorňuje na problematiku mužských onemocnění, jimiž jsou rakovina varlat a rakovina prostaty, společně s důrazem na problematiku sebevražd. Zapojit se do ní může prakticky každý, komu raší knír. 

18. října 2022 v 20:55 Čas čtení 1:28 Co ti způsobuje ranní erekci? „Erotické sny“ s tím nemají mnoho společného, tvrdí vědci Co ti způsobuje ranní erekci? „Erotické sny“ s tím nemají mnoho společného, tvrdí vědci

Ohol se, zapoj se do projektu a nech si narůst knír. Majestátní, řídký, krátký, dlouhý... na tom vlastně nezáleží. Proč? Protože růstem ochlupení pod nosem zvýšíš povědomí o mužském zdraví, a to jak fyzickém, tak psychickém. A kdokoliv se tě na tvůj nový zevnějšek zeptá, můžeš mu vysvětlit, o co jde. 

Do akce se můžeš zapojit registrací na stránce nadačního fondu Muži proti rakovině organizace Movember, která od roku 2003 šíří celosvětově osvětu o mužském zdraví. V počátcích kampaně se do ní zapojilo 30 osob, v posledních letech se účinkující počítají v milionech. Jedná se o úctyhodné číslo, nicméně pořád se dá udělat víc.

Jak na to?

Pokud má člověk chuť se zúčastnit, musí udělat jen pár základních kroků. První z nich je se 1. listopadu, tedy dnes, oholit dohladka a registrovat se na movember.com. Celý měsíc se pak člověk zapojený do projektu musí starat o svůj knír, který musí být pravý – což znamená žádné podvádění, žádné bradky nebo nalepovací knírky. Díky změně image je jednodušší navázat s lidmi kontakt a šířit povědomí o výše zmíněných problémech, na něž se mohou i skrze aplikaci vybrat nějaké finanční prostředky. A konečně, pravidlo číslo pět velí, že se dotyčný musí chovat jako pravý gentleman.

Proč jsou finanční prostředky důležité? Movember tvrdí, že od roku 2003 financovala více než 1 250 projektů zaměřených na zdraví mužů po celém světě. Zavázala se také k tomu, že do roku 2030 sníží počet předčasných úmrtí mužů o 25 %.

Česko a mužské zdraví

Konkrétně Česká republika nevybočuje ze smutných statistik sebevražd. Český statistický úřad informuje o alarmujících počtech sebevražd mužů: „Tendenci ukončit svůj život sami měli vždy výrazně vyšší muži než ženy. Počet sebevražd mužů byl po celou 2. polovinu 20. století minimálně dvojnásobný ve srovnání s počtem sebevražd žen. V druhé polovině devadesátých let se převaha mužů zvýšila na trojnásobek, od roku 2004 každoročně přesahuje čtyřnásobek počtu žen,“uvedl.

Momentálně připadne na jednu sebevraždu ženy 4,2 sebevraždy mužů a čísla nadále rostou. 

Co se fyzického zdraví týče, iniciativa Movember se zaměřuje zejména na rakovinu prostaty, která se projevuje spíše u starších mužů, a rakovinu varlat, která se nevyhýbá ani těm nejmladším.

24. července 2024 v 8:00 Čas čtení 0:34 Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat

Jak se kontrolovat a co dělat v případě, kdy muž cítí, že je něco v nepořádku, se snaží do české společnosti dostat i organizace Loono, která v rámci své iniciativy #prsakoule učí veřejnost samovyšetření prsou a varlat.

Pokud máš zájem o samovyšetření a nevíš, jak na to, koukni na stránky Loono. Základní informace o problematice výše zmíněných rakovin najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse