Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. listopadu 2022 17:42
Čas čtení 0:53

NÚKIB varuje před kyberútoky proti České republice. Souviset mohou s jednáním vlády v Kyjevě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
NÚKIB varuje před kyberútoky proti České republice. Souviset mohou s jednáním vlády v Kyjevě
Zdroj: Pixabay/B_A/volně k užití (ilustrační obrázek)

NÚKIB varuje před zvýšeným rizikem DDoS útoků proti České republice a tuzemským subjektům.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v posledním měsíci eviduje v České republice výrazný nárůst počtu DDoS útoků, vyplývá z prohlášení umístěného na jejich webu. Celkem se jedná o třináct incidentů, jejich počet tak téměř dorovnal souhrnné hodnoty za prvních devět měsíců letošního roku. 

9. října 2022 19:15 Čas čtení 0:39 Čeští senioři se na internetu stávají oběťmi podvodníků. Díky novému projektu se mohou bránit Čeští senioři se na internetu stávají oběťmi podvodníků. Díky novému projektu se mohou bránit

Možným spouštěčem je podle úřadu hlavně společné zasedání vlád ČR a Ukrajiny, které se uskutečnilo 31. října v Kyjevě. „Během zasedání se dle mediálních výstupů diskutovala témata, která mohou být aktéry s nepřátelskými úmysly považována za provokativní,“ popisují zástupci NÚKIB v reportu. 

DDoS útoky v minulém týdnu zaznamenaly autority také v Polsku, kdy se obětí stala horní komora polského parlamentu po schválení rezoluce označující Rusko za teroristický stát. K části říjnových útoků se podle NÚKIB přihlásila skupina Anonymous Russia. 

kyberbezpečnosť
Zdroj: Unsplash/FLY:D/na voľné použitie

DDoS útoky (Distributed Denial of Service) primárně způsobují krátkodobý výpadek webových stránek. Dojít ale může i k dočasným výpadkům kritických služeb – například portálů veřejné správy či finančních služeb.

Na současnou situaci lze podle NÚKIB aplikovat opatření, která vydal již v únoru – a která primárně vyzývají k ostražitosti. Server Digitální pevnost doporučuje pořídit si „anti DDoS ochranu“ od poskytovatele hostingu či internetu a případně se obrátit na odborníky.

30. srpna 2022 19:27 Čas čtení 0:55 Českem se šíří SMS od podvodníků. Oběti lákají na příspěvek na bydlení Českem se šíří SMS od podvodníků. Oběti lákají na příspěvek na bydlení

Před časem NÚKIB taktéž varoval před podvodnými SMS zprávami s informací, že má člověk nárok na příspěvek na bydlení. Zprávy mají přesvědčit adresáty, aby se na pochybných stránkách přihlásili pomocí bankovní identity. 

Domů
Sdílet
Diskuse