Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
8. listopadu 2022 16:08
Čas čtení 1:19

Studentské volby jako výpověď o nejmladší generaci. Středoškoláci si v prosinci mohou vyzkoušet volbu prezidenta

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Studentské volby jako výpověď o nejmladší generaci. Středoškoláci si v prosinci mohou vyzkoušet volbu prezidenta
Zdroj: JSNS/Oliver Kamm/propagační materiál

Středoškoláci starší 15 let si příští měsíc mohou znovu vyzkoušet volbu prezidenta republiky, vybírat budou ze všech oficiálních kandidátů a kandidátek.

První kolo studentského hlasování se uskuteční 12. a 13. prosince. V případě, že první kolo skutečných voleb o budoucí hlavě státu nerozhodne, se bude konat i druhé kolo studentských prezidentských voleb. Je naplánováno na 18. a 19. ledna příštího roku. Na webu to uvedli organizátoři z programu Jeden svět na školách organizace Člověk v tísni. Střední školy se mohou přihlásit do 14. listopadu, uvádí ČTK.

Už v minulosti studenti volili „nanečisto“ prezidenta, poslance, zastupitele obcí i krajů nebo vybírali české zástupce v Evropském parlamentu. Studentské volby se konají vždy několik týdnů před reálnými volbami. Voliči v Česku půjdou rozhodovat o prezidentovi 13. a 14. ledna, předpokládané volební finále se uskuteční o dva týdny později. Hlasovat ve skutečných volbách mohou lidé po dovršení 18 let.

Studentstvo zvolilo Franze a Drahoše

Středoškoláci poprvé vybírali prezidenta v roce 2012, tehdy jen v jednom kole. U studentů získal největší podporu hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz, skutečný vítěz voleb Miloš Zeman skončil na čtvrtém místě. O pět let později zvítězil mezi mladými v prvním i druhém kole bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš před Zemanem. V reálných volbách tehdy mandát obhájil nynější prezident.

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

Vysoký počet hlasů by nyní od středoškoláků pravděpodobně mohla získat ekonomka Danuše Nerudová. Ta se mladým lidem snaží přiblížit například i aktivitou na sociální síti TikTok, kde má prezidentská kandidátka téměř 44 tisíc sledujících. Na internetu se ujala také její kampaň „Danu SHE“. Například Andrej Babiš či Petr Pavel oficiální účty na TikToku nemají.

@danusenerudova Příběh za Danushe je prostý. Díky vám se z toho stal trend. 💜 Děkuji. #prezidentka#danusenerudova#ceskarepublika♬ původní zvuk - danusenerudova

Cílem projektu je přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem, programy i jednotlivými kandidáty. Hlasování podle pořadatelů pomáhá zvyšovat účast prvovoličů ve skutečných volbách a přispívá k jejich aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství. „Výsledky studentských voleb vnímáme jako specifickou výpověď o nejmladší generaci, o jejích názorech a postojích. Myslíme si, že by politiky, médii ani širokou veřejností neměly být přeceňovány ani přehlíženy,“ uvedli organizátoři.

Domů
Sdílet
Diskuse