Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
8. listopadu 2022 17:54
Čas čtení 0:56

O funkci nové hlavy státu se přihlásilo nejméně 20 kandidátů, někteří požadovaný počet podpisů nesehnali

Kategorie:
News
Uložit Uložené
O funkci nové hlavy státu se přihlásilo nejméně 20 kandidátů, někteří požadovaný počet podpisů nesehnali
Zdroj: REFRESHER/Facebook/se souhlasem iniciativy Spolu silnější

Lhůta pro nominaci kandidátů na budoucího prezidenta republiky skončila v úterý v 16 hodin.

Lhůta pro nominaci kandidátů na budoucího prezidenta skončila. Mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová ČTK sdělila, že do boje o prezidentský post se přihlásilo nejméně dvacet kandidátů/kandidátek. Jména všech kandidátů ministerstvo zveřejní 25. listopadu po přezkoumání, zda přihlášky splňují zákonem požadované náležitosti.

Favority jsou Babiš, Pavel a Nerudová

Hlavními favority nadcházejících prezidentských voleb jsou bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel, expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebo bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Tato trojice podle průzkumů největší šance na vítězství. 

Přihlášky odevzdali také senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, stejně jako předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Mezi nominovanými jsou rovněž podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Některým z nich se podařilo získat potřebný počet podpisů už v říjnu, patřila mezi ně Nerudová, Bašta, Fischer, Březina nebo Diviš. Naopak třeba Karel Janeček sháněl podpisy až do poslední chvíle. Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková boj o Hrad vzdala. Podpisů sice měla údajně dostatek, konkrétně 64 643, svou účast ve volbách ale podmiňovala ziskem alespoň sta tisíc podpisů. 

Voleb se nakonec neúčastní ani Josef Skála. Kandidát KSČM minimální počet podpisů nesehnal. Skála dnes uvedl, že laťka padesáti tisíc podpisů byla vysoká i pro soupeře, kteří je na rozdíl od něj nesháněli s pomocí dobrovolníků, ale „kupovali přes komerční agentury“. 

Domů
Sdílet
Diskuse