Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
7. listopadu 2022 8:43
Čas čtení 1:08

Petr Pavel v novém předvolebním průzkumu vítězí. V prezidentské volbě by porazil Babiše, Nerudová by skončila třetí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Pavel v novém předvolebním průzkumu vítězí. V prezidentské volbě by porazil Babiše, Nerudová by skončila třetí
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/ČTK/Šulová Kateřina/Gabriel Kuchta/Getty Images

Výzkumná agentura Median zveřejnila nový předvolební průzkum, ze kterého vyplývá, že pokud by se volba prezidenta konala v říjnu tohoto roku, vyhrál by ji Petr Pavel.

Made with Flourish

Volby prezidenta České republiky se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023. Výzkumná agentura Median zveřejnila nový volební průzkum, který ukazuje, jak by lidé volili, pokud by se volba prezidenta uskutečnila již tento říjen.

Prezidentem republiky by se podle Medianu stal Petr Pavel, kterého by volilo 22,5 % voličů. Druhý by skončil Andrej Babiš (ANO) s 22 % hlasů a třetí příčku by obsadila Danuše Nerudová, jejíž popularita stále roste. Sedm a více procent by získali také Pavel Fischer a Josef Středula.

4. března 2022 11:30 Čas čtení 13:10 Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici
Metodika předvolebního výzkumu agentury Median
> Vzorek byl složen z 1 005 respondentů ve věku 18 let a více.
> Sběr dat probíhal od 1. do 31. října 2022.
> Výzkum je reprezentativní pro populaci ČR podle základních sociodemografických proměnných (pohlaví, věku, vzdělání, kraje, velikosti obce), ekonomického statusu (dovážení dat) a volebního chování ve volbách do sněmovny v roce 2021.
> Metodou sběru bylo online dotazování na panelu respondentů (CAWI) a osobní dotazování prostřednictvím proškolených tazatelů (CAPI).

Sběr dat probíhal ještě předtím, než Andrej Babiš (ANO) oficiálně oznámil, že bude kandidovat na post prezidenta. Jeho jméno bylo přesto do průzkumu zaneseno.

Podpora Petra Pavla od posledního volebního průzkumu mírně klesla, přesto by však v prezidentské volbě v říjnu tohoto roku zvítězil. Svůj hlas by mu hodilo na 22,5 % respondentů. Klesá také podpora Andreje Babiše (ANO), kterého by volilo 22 % voličů. Kdo si naopak od minulého volebního průzkumu polepšil, je Danuše Nerudová. Tu by v říjnu volilo 15 % respondentů. 

2. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 5:47 Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

Za Pavlem, Babišem a Nerudovou skončili Pavel Fischer (7,5 %), Josef Středula (7 %), Marek Hilšer (4,5 %), Miroslava Němcová (4 %), Alena Vitásková (3,5 %) a další. 

Anketa:
Koho budeš volit v prezidentské volbě?
Petra Pavla.
Andreje Babiše.
Danuši Nerudovou.
Pavla Fischera.
Josefa Středulu.
Někoho jiného.
Nevím, ještě v tom nemám jasno.
Petra Pavla.
32 %
114 Hlasů
Andreje Babiše.
29 %
103 Hlasů
Danuši Nerudovou.
25 %
90 Hlasů
Pavla Fischera.
4 %
14 Hlasů
Josefa Středulu.
1 %
5 Hlasů
Někoho jiného.
3 %
10 Hlasů
Nevím, ještě v tom nemám jasno.
5 %
18 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse