Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
10. listopadu 2022 7:00
Čas čtení 1:19

Rovnost žen a mužů v Evropě roste. V Česku ale ne

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rovnost žen a mužů v Evropě roste. V Česku ale ne
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Česká republika udělala v oblasti rovnosti na rozhodujících pozicích nejmenší pokrok z EU.

Evropská komise na konci října zveřejnila údaje o rovnosti žen a mužů v oblasti vzdělání i na pracovním trhu. Jednotlivé státy se k úplné rovnosti ve srovnání s rokem 2010 posouvají velmi pomalu. Česká republika udělala za uplynulých dvanáct let nejmenší pokrok. Evropská komise v ČR o tom informuje na instagramovém účtu.

Co se týče rovnosti v oblasti platů, zůstává Česká republika lehce pod evropským průměrem, stagnuje především posledních pár let. Problém v nerovnosti odměňování se podle komise rozšiřuje s věkem. V průměru se Česká republika drží i v oblasti vzdělání.

Naopak až na čtvrtém místě od konce se Česko drží v oblasti rovnosti v práci. Evropská komise odůvodňuje stagnaci pandemickou situací. Ta se podepsala výrazně více na ženské než na mužské pracovní síle, a to právě kvůli segregaci trhu. Na rozhodujících pracovních pozicích si Česká republika jako jediná ze zemí Evropské unie pohoršila.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Evropská komise upozorňuje na velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi v této oblasti. Obecně se podle ní ale dá konstatovat, že se situace v Evropě zlepšila. Od roku 2010 je prý patrná větší rovnost v zastoupení žen v dozorčích radách velkých korporací nebo v politickém rozhodování.

Index rovnosti vydává agentura EIGE. Rovnost hodnotí v klíčových oblastech, jako je vzdělání, práce, čas, moc a zdraví. Zatímco například v oblasti zdraví se daří rovnosti dosáhnout, v oblasti vzdělání a času jednotlivé země dlouhodobě stagnují.

Domů
Sdílet
Diskuse