Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
10. listopadu 2022 v 7:00
Čas čtení 1:19

Rovnost žen a mužů v Evropě roste. V Česku ale ne

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rovnost žen a mužů v Evropě roste. V Česku ale ne
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Česká republika udělala v oblasti rovnosti na rozhodujících pozicích nejmenší pokrok z EU.

Evropská komise na konci října zveřejnila údaje o rovnosti žen a mužů v oblasti vzdělání i na pracovním trhu. Jednotlivé státy se k úplné rovnosti ve srovnání s rokem 2010 posouvají velmi pomalu. Česká republika udělala za uplynulých dvanáct let nejmenší pokrok. Evropská komise v ČR o tom informuje na instagramovém účtu.

Co se týče rovnosti v oblasti platů, zůstává Česká republika lehce pod evropským průměrem, stagnuje především posledních pár let. Problém v nerovnosti odměňování se podle komise rozšiřuje s věkem. V průměru se Česká republika drží i v oblasti vzdělání.

Naopak až na čtvrtém místě od konce se Česko drží v oblasti rovnosti v práci. Evropská komise odůvodňuje stagnaci pandemickou situací. Ta se podepsala výrazně více na ženské než na mužské pracovní síle, a to právě kvůli segregaci trhu. Na rozhodujících pracovních pozicích si Česká republika jako jediná ze zemí Evropské unie pohoršila.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Evropská komise upozorňuje na velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi v této oblasti. Obecně se podle ní ale dá konstatovat, že se situace v Evropě zlepšila. Od roku 2010 je prý patrná větší rovnost v zastoupení žen v dozorčích radách velkých korporací nebo v politickém rozhodování.

Index rovnosti vydává agentura EIGE. Rovnost hodnotí v klíčových oblastech, jako je vzdělání, práce, čas, moc a zdraví. Zatímco například v oblasti zdraví se daří rovnosti dosáhnout, v oblasti vzdělání a času jednotlivé země dlouhodobě stagnují.

Domů
Sdílet
Diskuse