Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. listopadu 2022 13:41
Čas čtení 1:03

Tálibán zakázal ženám vstup do zábavních parků v Kábulu. Místa teď zejí prázdnotou a bojí se krachu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tálibán zakázal ženám vstup do zábavních parků v Kábulu. Místa teď zejí prázdnotou a bojí se krachu
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Jen před pár měsíci přitom hnutí nechalo oddělit přístupy do parků dle pohlaví.

Hnutí Tálibán zakázalo ženám vstup do veřejných parků a lunaparků v hlavním afghánském městě Kábul. A to jen několik měsíců poté, co se přístup do nich oddělil zvlášť pro muže a pro ženy. Jde o další pravidlo, které ženy vytlačuje z veřejného prostoru. Už teď nemohou bez doprovodu muže samy cestovat, dívkám jsou také uzavřené střední školy. 

Provozovatelé parků se bojí ztrát 

„Posledních 15 měsíců jsme se snažili vše zařídit a vyřešit, dokonce jsme přesně specifikovali i dny, během nichž jsou parky ženám přístupné. Přesto na mnoha místech docházelo k porušování pravidel. Ženy se setkávaly s muži a nedodržovaly nošení hidžábů,“citoval Guardian slova mluvčího ministerstva pro prevenci neřesti a podporu ctnosti.

Ženy v Kábulu nové opatření odsuzují. „Nemůžeme do školy ani do práce, měly bychom mít alespoň místo, kde se můžeme bavit,“ cituje server jednu z žen, která si přála být identifikována pouze jako Wahida. „Jsme prostě znuděné a otrávené z toho, že jsme celý den doma,“ dodala.

Zděšeni z nového nařízení jsou provozovatelé zábavních parků, kteří do jejich rozvoje investovali nemalé finanční prostředky. Kvůli nedostatku návštěvníků přerušil provoz třeba park Zazai. Zatímco před nařízením navštěvovaly park stovky lidí, nyní zeje prázdnotou. Provozovatelé se dokonce obávají, že budou muset zavřít úplně. Habib Jan Zazai do parku investoval 11 milionů dolarů a zaměstnává 250 lidí. „Bez žen děti nepřijdou,“ uvedl a varoval, že podobná nařízení mohou negativně ovlivnit investice i výběr příjmů.

13. září 2021 7:00 Čas čtení 8:00 Dvacet minut jsem byl na mušce amerického vojáka. V očích Afghánců je vepsáno utrpení, říká novinář a cestovatel Pavel Dobrovský Dvacet minut jsem byl na mušce amerického vojáka. V očích Afghánců je vepsáno utrpení, říká novinář a cestovatel Pavel Dobrovský

Proti systému vládnutí Tálibánu se mnoho žen snaží protestovat, ozbrojenci ale jejich protesty potlačují. Během srpnové demonstrace rozehnali dav žen střelbou do vzduchu a demonstrantky, kterým se nepodařilo utéct, bili pažbou pušky.

Domů
Sdílet
Diskuse