Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík
13. srpna 2022 18:17
Čas čtení 0:58

VIDEO: Tálibán rozehnal dav protestujících žen. Ozbrojenci stříleli do vzduchu a některé demonstrantky zbili

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
VIDEO: Tálibán rozehnal dav protestujících žen. Ozbrojenci stříleli do vzduchu a některé demonstrantky zbili
Zdroj: TASR/AP

Napadeni byli i novináři.

Dav přibližně čtyřiceti žen se odvážil v Kábulu protestovat proti systému vládnutí, který zavedlo hnutí Tálibán. Projev odporu odvážných žen však rychle potlačili. Muži se zbraněmi rozehnali dav střelbou do vzduchu a demonstrantky, kterým se nepodařilo utéct, bili pažbou pušky, píší Arab News. Na místě napadli i novináře pokrývající dění.

22. května 2022 19:12 Čas čtení 0:41 Afghánské televizní moderátorky začaly vysílat se zakrytými tvářemi, musí se řídit novým nařízením Tálibánu Afghánské televizní moderátorky začaly vysílat se zakrytými tvářemi, musí se řídit novým nařízením Tálibánu

Ženy na protestu před budovou ministerstva školství kráčely ulicí a opakovaně hlásaly „chléb, práce a svoboda“. Otevřeně požadovaly právo na zaměstnání a na participování v politice. Patnáctý srpen, den, kdy Tálibán ovládl Afghánistán, označily na jednom z transparentů za černý den pro svou zemi.

Násilné rozpuštění protestu a tvrdá omezení pro ženy v Afghánistánu jsou přitom v kontrastu s prohlášeními, podle nichž měl být „nový Tálibán“ oproti svému působení z let 1996 až 2001 výrazně mírnější. Postupně však připravil mnohé ženy o práci na vládních pozicích a desítky tisíc dívek vyloučil ze středních škol.

Kromě toho omezil ženám i pohyb. Na dlouhé cesty nemohou jezdit o samotě a veřejné zahrady a parky v hlavním městě mohou navštěvovat jen tehdy, když tam nejsou muži. Vůdce Tálibánu také ženám přikázal, aby se na veřejnosti zcela zahalovaly. Důvodem prý je, aby se „vyhnuly provokaci“.

23. dubna 2022 9:46 Čas čtení 0:47 Tálibán zakáže v Afghánistánu Tiktok. Kazí prý morálku mladých a marní lidský čas Tálibán zakáže v Afghánistánu Tiktok. Kazí prý morálku mladých a marní lidský čas

Všechna nařízení spojená s omezením svobody a lidských práv naznačují, že Tálibán o jejich dodržování nemá zájem. I proto ještě v květnu rozpustil Afghánskou nezávislou komisi pro lidská práva, kterou označil za nepotřebnou. Úpadek práv žen vychází i ze skutečnosti, že resort pro záležitosti žen byl nahrazen ministerstvem na podporu ctnosti a prevenci neřestí.

Domů
Sdílet
Diskuse