Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. května 2022 19:12
Čas čtení 0:41
Barbora Volfová

Afghánské televizní moderátorky začaly vysílat se zakrytými tvářemi, musí se řídit novým nařízením Tálibánu

Afghánské televizní moderátorky začaly vysílat se zakrytými tvářemi, musí se řídit novým nařízením Tálibánu
Zdroj: TASR/AP
NEWS AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rozhodnutí, které nařizuje ženám nosit na veřejnosti burku, bylo od soboty rozšířeno i na televizní moderátorky.

Moderátorky a reportérky na televizních kanálech v Afghánistánu začaly v neděli vysílat se zakrytými tvářemi v souladu s rozkazem Tálibánu. Den předtím se některé z nich verdiktu vzepřely a nechaly si odkryté tváře. Informuje o tom BBC.

Ženy v Afghánistánu si musí na veřejnosti zakrývat tváře, nakazuje to nový dekret radikálního hnutí Tálibán. Pravidla, jež vzešla v platnost na začátku května, říkají, že ženy si musí zahalovat obličej, v ideálním případě nosit tradiční burku, připomíná CNN. Rozhodnutí bylo od soboty rozšířeno i na televizní moderátorky.

Doporučeno
Tálibán nechce, aby ženy „provokovaly“ muže. Od soboty musí nosit povinně burku Tálibán nechce, aby ženy „provokovaly“ muže. Od soboty musí nosit povinně burku 7. května 2022 14:33
Burka
Zdroj: TASR/AP/Peter Endig


„Je v pořádku, že jsme muslimové, nosíme hidžáb, schováváme si vlasy, ale pro moderátora je velmi těžké zakrýt si tvář dvě nebo tři hodiny po sobě a takhle mluvit,“ řekla pro BBC moderátorka TOLOnews, Farida Sial. Podle Faridy chce Tálibán vymazat ženy ze společenského a politického života.

Poté, co se některé ženy odmítly zahalit, nejvyšší velitel Tálibánu řekl, že manažeři a opatrovníci moderátorek budou potrestáni.

Radikální hnutí Tálibán se v loňském roce chopilo moci a je stále více kritizováno za omezování práv a svobod žen v různých oblastech veřejného života.

Domů
Sdílet
Diskuse